Χαράτσι και στους νομοταγείς ιδιοκτήτες επιβάλλεται από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που υπολογίζεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία επιβάλλεται σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων να επισυνάπτεται δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και του μηχανικού ότι δεν υπάρχει σε αυτό αυθαίρετη κατασκευή και όλα έχουν γίνει όπως προβλέπει η οικοδομική άδεια. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και σε περίπτωση μεταβίβασης αδόμητου οικοπέδου, με το μηχανικό να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κτίσμα.

Ads

Στο άρθρο 23 στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε όλα τα ακίνητα. Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου όμως κάνει λόγο μόνο για δικαιοπραξίες εν ζωή, εξαιρώντας προφανώς τις κληρονομιές, διατύπωση που δημιουργεί σύγχυση και χρειάζεται διευκρίνιση.

Ο μηχανικός πάντως που θα κάνει την αυτοψία πρέπει να πληρωθεί. Η αμοιβή δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα είναι κοντά στα επίπεδα των ημιυπαίθριων, που είναι περίπου 300 ευρώ.

Επιπλέον το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα καταργεί όλα τα «παραθυράκια» που είχαν θεσπιστεί κατά καιρούς και επέτρεπαν τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τη ΔΕΗ και το δίκτυο ύδρευσης. Με την επίκληση λόγων υγείας ή και για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (παλιννοστούντες, Ρομά κ.λπ.), έχουν τακτοποιηθεί την τελευταία 15ετία ολόκληροι οικισμοί αυθαιρέτων.

Ads

Με τροπολογία, που προστέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργείται κάθε διάταξη που επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Αναφέρεται μάλιστα ότι δεν θα υλοποιηθούν βεβαιώσεις ή αποφάσεις που τυχόν έχουν εκδοθεί.

Επιπλέον, δεν κατατέθηκε τελικά η διάταξη για ακίνητα που βρίσκονται σε αμφισβητούμενες δασικές περιοχές. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν γίνει αναρτήσεις των έξι πρώτων δασικών χαρτών, θα αναλάβουν από μόνοι τους την ευθύνη να υποβάλουν ή όχι δήλωση τακτοποίησης αυθαιρέτου.