Τρεις μαθητές από τρία διαφορετικά λύκεια των Χανίων, ένας καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, ένας πανεπιστημιακός κι ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, καλούνται με εισαγγελική παρέμβαση να απολογηθούν για το αδίκημα της «διατάραξης κοινής ειρήνης» την 28η Οκτωβρίου του 2010.

Ads

Τον περασμένο Οκτώβριο, η μαθητική κοινότητα των Χανίων βρισκόταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας πραγματική δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Τα σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να κατεβαίνουν σχεδόν κάθε δύο μέρες σε πορείες με κύρια συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ’73», «Με σφαίρες και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Ο αγώνας της εκπαιδευτικής κοινότητας άρχισε να κλιμακώνεται. Οι μαθητές αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας. Συγκεντρώθηκαν περίπου 500 μαθητές, οι οποίοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν την πορεία της παρέλασης αλλά εμποδίστηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Βίντεο και εικόνες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο λίγες μέρες μετά, έδειχναν τους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο να υπερασπίζεται την προσπάθεια των μαθητών και να διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των αστυνομικών, λέγοντας «αφήστε τα παιδιά μας. Δεν κάνουν τίποτα».

Αρκετούς μήνες μετά, οι έξι αυτοί άνθρωποι της εκπαίδευσης, ο καθένας από το δικό του πόστο, πληροφορήθηκαν ότι διεξάγεται προανακριτική έρευνα για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Η κατηγορία είναι «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Πιθανώς την προσεχή Τετάρτη, ο πανεπιστημιακός Σπύρος Λαπατσιώρας, ο γονιός Νίκος Τζινευράκης -στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο- και ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης Κώστας Αδαμάκης, ενεργός συνδικαλιστής στην εκπαίδευση και μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος, μαζί με τους 3 μαθητές θα κληθούν να παραστούν ενώπιον του εισαγγελέα. Την ίδια ώρα, ψήφισμα αλληλεγγύης έχουν ήδη βγάλει οι «Αγανακτισμένοι» στις πλατείες Χανίων και Ηρακλείου.

Ads

Όπως αναφέρει η δικογραφία που έχει υποβληθεί στον εισαγγελέα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, «μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης, 500 περίπου άτομα εισήλθαν στην οδό που γινόταν η παρέλαση και σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από την εξέδρα των επισήμων. Από αστυνομικούς και της διμοιρίας υποστήριξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων διεκόπη η πορεία των παραπάνω για την ασφαλή αποχώρηση των επισήμων και λοιπών παρευρισκομένων. Οι διαδηλωτές, κατά τη διακοπή της πορείας, προσπαθούσαν βίαια να απωθήσουν τους αστυνομικούς προκειμένου να προσεγγίσουν τον χώρο των επισήμων. Κατά το χρόνο αυτό άγνωστοι διαδηλωτές τραυμάτισαν ελαφρά αστυνομικό…Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές κρατούσαν στα χέρια πανό στο οποίο αναγραφόταν: “Για ποια παιδεία μιλάτε;” ενώ φώναζαν το σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. Από την Υπηρεσία μας αναζητήθηκε φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να αναγνωρισθούν όσα περισσότερα άτομα γινόταν από το πλήθος των 500 ατόμων».