Προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του στον ανακριτή Χανίων, κρίθηκε ο 53χρονος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που κατηγορείται για εκβίαση κατ’ επάγγελμα, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος.

Ads

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούμενος για απλή συνέργεια στην εκβίαση είχε απολογηθεί χθες και ο 29χρονος γιος τού 53χρονου, επίσης αστυνομικός, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη γενική συνέλευση της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων αποφάσισε την αποπομπή του 53χρονου από την Ένωση.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, η δικογραφία περιέχει καταθέσεις μαρτύρων που τον «καίνε», όπως και συνομιλίες τις οποίες κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ.

Ads

Οι συνομιλίες

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με πολίτη (πρώην δικηγόρο) ειπώθηκαν τα παρακάτω, σύμφωνα με την ιστοσελίδα zarpanews.

«Δευτέρα πρωί εννιά η ώρα θα είμαι στο σπίτι σας με αυτό που μου γράψατε να μην τα λέμε από το τηλέφωνο ……… Κύριε… (σ.σ. αναφέρει το όνομα του συνδικαλιστή αστυνομικού) μου αν είχα λεφτά θα είχα έρθει το πρωί, ξέρω τι πρέπει να κάνω », με τον αστυνομικό να του επισημαίνει: «πρόσεξε πάλι μην τα αλλάξεις πρόσεξε, ξέρεις» και τον πολίτη να του ανταπαντάει: «έχω καταστραφεί για να φέρνω χρήματα.……… Έχω δανειστεί από όποιον μιλάει ελληνικά ……… είχαμε συμφωνήσει 52.000 και έχω φέρει παραπάνω από τα διπλά από αυτά ……… Όχι όχι δεν λέω μόνο για την… σας λέω και για τα παραπάνω από τα 52 χιλιάρικα έχω φέρει σε εσάς δεν λέω τα τελευταία για τη … . Ε, σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος πουλάει το σπίτι του και το αυτοκίνητό του, σκεφτείτε την απελπισία του».

Σε άλλη περίπτωση το θύμα εκβιασμού ήταν γυναίκα επιχειρηματίας, η οποία μαζί με τον σύζυγό της διατηρεί καντίνα στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Το ζευγάρι είχε υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές του αστυνομικού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φέρεται να τους είπε στη διάρκεια δημοπρασίας στο Δήμο Χανίων τον περασμένο Μάρτιο, «από Δευτέρα ψάξε για δουλειά», «θα σας την πάρω την καντίνα». Ο ίδιος τότε ζήτησε 30.000 ευρώ ετησίως από το ζευγάρι για να μην συμμετάσχει στη δημοπρασία.

Πούλαγε… προστασία

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία, ένας επιχειρηματίας φέρεται να υπέκυψε στους εκβιασμούς του αστυνομικού και του έδωσε ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα, πάλι, με το zarpanews, την άνοιξη του 2020, ο επιχειρηματίας αντιμετώπιζε επαγγελματικό πρόβλημα και  φοβούμενος για τη σωματική του ακεραιότητα, απευθύνθηκε στον 53χρονο για να τον βοηθήσει ως αστυνομικός και, ενώ εκείνος αρχικά έδειξε ενδιαφέρον και του είπε ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλο πρόβλημα, λίγο αργότερα του ζήτησε χρήματα για την προστασία του βρίζοντας και απειλώντας τον.

Με αυτόν τον τρόπο ο αστυνομικός εξασφάλιζε 25.000 ευρώ από τον επιχειρηματία τη φορά. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κατάθεση του θύματος, τον οδήγησε στην οικονομική και ψυχολογική του κατάρρευση και, ταυτόχρονα, αδυνατούσε να ασκήσει το επάγγελμά του.

Η φωτιά στο διαμέρισμα στα Χανιά

Θύμα του 53χρονου αστυνομικού ήταν και μια γυνάικα ασφαλιστική πράκτορας, η οποία διέθετε διαμέρισμά στην παλιά πόλη των Χανίων, που εκμεταλλευόταν οικονομικά, και, όταν εκδηλώθηκε σ’ αυτό πυρκαγιά, ο ίδιος θέλησε να αγοράσει το ακίνητο στη μισή τιμή.

Παράλληλα, κατάφερε με κάθε δυνατό τρόπο να καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την επισκευή του, με συνεχείς καταγγελίες για δήθεν παράνομες οικοδομικές εργασίες, μεταξύ άλλων. Οι καθυστερήσεις αυτές, επέφεραν στην ασφαλιστική πράκτορα οικονομική εξαθλίωση.

Οι σχέσεις του αστυνομικού με την ΝΔ

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΦ.ΣΥΝ.), βρισκόταν στον περίγυρο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στα Χανιά με διάφορους τρόπους.

Ήταν για χρόνια αποσπασμένος στην προσωπική ασφάλεια του πρώην βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Στέλιου Νικηφοράκη, ο οποίος είναι εκδότης της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων» και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη. «Είναι η εφημερίδα της οικογένειας Μητσοτάκη που απασχόλησε το 2017 την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα απλήρωτα (μέχρι και σήμερα) δάνειά της από την Τράπεζα Πειραιώς και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα» αναφέρει το δημοσίευμα της ΕΦΣ.ΥΝ.

Το τελευταίο διάστημα, ο αξιωματικός και συνδικαλιστής της αστυνομίας ήταν σε συζητήσεις για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Σφακίων, Γιάννη Ζερβού, συνταξιούχου αστυνομικού, και υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία, υποψηφιότητα που, φυσικά, «πάγωσε» μετά τη σύλληψη του.