Σε 14 συλλήψεις πολιτών προχώρησε η αστυνομία των Χανίων σήμερα μετά την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αποπηγάδι Χανίων, όπου μια ιδιωτική εταιρία εκχερσώνει το βουνό ανοίγωντας δρόμους για την κατασκευή αιολικού πάρκου.

Ads

Το έργο έχει ξεκινήσει πριν από 4 χρόνια αλλά έχει “κολλήσει” μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που είδαν μια μέρα τις μπουλντόζες να καταστρέφουν τα χωράφια και δασικές εκτάσεις ανοίγοντας δρόμους πάνω στο βουνό, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της επαρχίας Κισσάμου.

Οι εργασίες είχαν ανασταλεί από το καλοκαίρι μετά την τελευταία κινητοποίηση των κατοίκων και σήμερα ο εργολάβος με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν άμεσα μπροστά από τις μπουλντόζες εμποδίζοντας τες να προχωρήσουν προς το βουνό. Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Χανίων, ο οποίος έδωσε εντολή να συλληφθούν οι κάτοικοι όπως και έγινε.

Τελικά, 14 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου Στέλλα Αλφιέρη.

Ads

Τα στοιχεία της “επένδυσης”

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή της επαρχίας Κισσάμου και την εγκατάσταση αρχικά τριών ανεμογεννητριών και ενδεχομένως στη συνέχεια άλλων 10. Το έργο πραγματοποιείται από την κοινοπραξία με την επωνυμία “Αιολική Μουσούρων” η οποία ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. ενώ το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas AE, η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricite de France ).

Η συνολική ισχύς του πάρκου, τουλάχιστον για την πρώτη φάση των τριών ανεμογεννητριών, προβλέπεται να είναι 2,55 MW ενώ οι ανεμογεννήτριες θα έχουν διάμετρο ρότορα 52 μέτρων και ύψος 50 ως 75 μέτρων.

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς του Κισσάμου σημειώνουν πως πέραν του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στο βουνό η επένδυση προσβάλλει και την ιστορική μνήμη του τόπου καθώς εκεί έχουν διεξαχθεί σφοδρές μάχες σε πολλές φάσεις της ελληνικής ιστορίας ενώ από εκεί περνούσε το η “στράτα των Μουσούρων” που αναφέρεται στο ριζίτικο τραγούδι “Πότε θα κάνει ξαστεριά”.

Φωτογραφία: indy.gr