«Στην Κρήτη κινήθηκαν άμεσα οι αρχές ώστε το 15χρονο παιδί να προστατευτεί από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος λειτουργίας, αυτό πρέπει να συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Ελπίζουμε η επόμενη μέρα για το παιδί να είναι καλύτερη. Θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε» λέει στο tvxs η Σταυρούλα Σπυροπούλου, ψυχολόγος και συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου για την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ads

Υπογραμμίζει πως ο αριθμός των κλήσεων που λαμβάνουν είναι ανησυχητικός και ενδεικτικός για το τι συμβαίνει στη χώρα σε σχέση με την παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκων αλλά και για την έντονη τάση αυτοκτονικότητας στους εφήβους.

Πώς λειτουργεί η Εθνική Γραμμή 1056;

Είναι από τα βασικά εργαλεία μας, είναι 24ωρη, ανώνυμη και δωρεάν. Οποιαδήποτε πληροφορία  για παραμέληση, κακοποίηση εκμετάλλευση, αξιολογείται από τους ειδικούς. Το παιδί ή ο ενήλικος  μιλά με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, προκειμένου να ενημερώσουμε μετά είτε την εισαγγελία ανηλίκων είτε τις αστυνομικές αρχές.

Ads

Οι αρχές κινούνται άμεσα; Γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας δεν συμβαίνει αυτό πάντα.

Οι ενέργειες μας γίνονται άμεσα. Όταν βλέπουμε σοβαρό κίνδυνο, δεν υπάρχει χρονοκαθυστέρηση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ενέργειες θα πρέπει να είναι άμεσες και από τις αρχές.

Γνωρίζουμε ότι οι αναφορές μας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, από εκεί και πέρα δεν έχουμε δικαιοδοσία να παρακολουθήσουμε τις μετέπειτα ενέργειες, ούτε να ενημερωθούμε σχετικά ούτε να παρέμβουμε.

Υπάρχει κάποια κρατική αρχή- φορέας που παρακολουθεί αν εξελίσσεται και πως η έρευνα για κάθε καταγγελία που έχετε θέσει υπόψη των αρχών;

Η εισαγγελία και οι αστυνομικές αρχές έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των υποθέσεων.

Πόσες κλήσεις λάβατε το 2023;

Λαμβάναμε 515 περίπου κλήσεις την ημέρα. Το κέντρο δέχτηκε αναφορές κακοποίησης για 2.362 παιδιά (6 παιδιά την ημέρα). Από τα 2.362 παιδιά, για τα 970 παιδιά αφορούσαν σωματική κακοποίηση και για 92 παιδιά σεξουαλική κακοποίηση. Δέχτηκε 82 κλήσεις την ημέρα για παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης. Υποστήριξε 808 παιδιά που ενεπλάκησαν σε περιστατικά trafficking. Καταλαβαίνετε ότι ο αριθμός των 6 παιδιών τη μέρα είναι ανησυχητικός.

Ο χαμηλός αριθμός κλήσεων για σεξουαλική κακοποίηση έχει σχέση με τη δυσκολία να γίνει αντιληπτό;

Οι αριθμοί είναι δυστυχώς σταθερά αρνητικοί για τη σεξουαλική κακοποίηση, γιατί είναι μια μορφή κακοποίησης που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή. Πρέπει κανείς να έχει έντονο «ραντάρ» και γνώση.

Επίσης καταλαβαίνουμε ότι για τα παιδιά παραμένει μυστικό. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους τα ίδια τα παιδιά να μας μιλήσουν και το έχουμε καταφέρει ως ένα βαθμό. Έχει βοηθήσει πολύ η εφαρμογή chat 1056. Σίγουρα όμως θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και από τους ενηλίκους του περιβάλλοντος.

Τι λένε τα στοιχεία σας για τους κακοποιητές, από ποιο περιβάλλον προέρχονται κατά πλειοψηφία;

Το μεγάλο ποσοστό κακοποίησης είναι από το οικογενειακό περιβάλλον, μετά κοινωνικό – συγγενικό και ένα μικρό ποσοστό αφορά πρόσωπα εκτός περιβάλλοντος.

Ποιους άλλους κινδύνους διατρέχουν σήμερα τα παιδιά σύμφωνα με τις καταγραφές σας; Ρωτάω με αφορμή τα έντονα φαινόμενα βίας στους ανηλίκους. 

Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που μιλούν για αυτοκτονικότητα. Μόνο το 2023, είχαμε 615 περιστατικά (2 την ημέρα) αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικότητας στην εφηβική ηλικία.

Η έννοια της αυτοκτονικότητας είναι πολυδιάστατη. Μπορεί ένα παιδί να μιλάει για βλάβη προς τον εαυτό και να μας λέει με αυτό τον τρόπο ότι πρέπει να ασχοληθούμε με την ψυχική του υγεία.

Πώς κινείστε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Εκτιμάται από εξειδικευμένο προσωπικό και σε περίπτωση που καταλάβουμε άμεσο κίνδυνο, άμεσα ενημερώνουμε την άμεση δράση ή το ΕΚΑΒ. Οι ενέργειες για την προστασία των παιδιών είναι άμεσες. Προτεραιότητα έχει να βρεθεί υποστήριξη από το περιβάλλον, να μιλήσουμε με κάποιον από οικογένεια. Πρόληψη, παρέμβαση, άμεσες ενέργειες.

  • Κάνε την αναφορά σου Online στο CyberTipline Hellas που λειτουργεί αποκλειστικά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα.