Την πεποίθηση ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (την Πέμπτη) δεν θα ληφθεί μία τελική απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Έλλειψη «συνεκτικού σχεδίου» από την Ευρωζώνη διαπιστώνει το ΔΝΤ, το οποίο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων επιπτώσεων στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Το ενδιαφέρον του για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξέφρασε τηλεφωνικά στη Γερμανίδα καγκελάριο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ads

«Φρένο» από το Βερολίνο

«Όποιος έχει συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο μεμονωμένο εντυπωσιακό βήμα (οριστική λύση από τη Σύνοδο) με υπεύθυνο τρόπο. Το ζητούμενο είναι μια ελεγχόμενη διαδικασία διαδοχικών βημάτων με στόχο να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα στη ρίζα του (…) που είναι η μείωση των χρεών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. (…) Έχουμε την ιστορική αποστολή να προστατεύσουμε το ευρώ», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Ανόβερο.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ του ΔΝΤ καλεί την Ευρωζώνη να δράσει γρήγορα, αποφασιστικά και με σαφήνεια, ιδίως ως προς το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ειδάλλως προειδοποιεί για «σοβαρά προβλήματα στην περιφέρεια που θα εξαπλωθούν προς το κέντρο, με μια έκβαση τελείως απρόβλεπτη και αποτελέσματα μετάδοσης πολύ πιο σημαντικά». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, μιλώντας για αδυναμίες.

Ads

Επικοινωνία Ομπάμα με Μέρκελ

Ενόψει της Συνόδου της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με αντικείμενο την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά προς όφελος και της παγκόσμιας οικονομίας».

Η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο συμφώνησε να συναντηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Επαφές Παπανδρέου με τους αρχηγούς

Εντός συνόρων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Όπως έγινε γνωστό, περιέγραψε τις κατευθύνσεις της ελληνικής κυβέρνησης με φερόμενο ως αποκλειστικό στόχο μία συνολική λύση για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε ως στόχο ένα βιώσιμο χρέος που θα προκύψει από την επιμήκυνση αποπληρωμής του και τη μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της επαναγοράς χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της συμμετοχής ιδιωτών και πως δεν αποδέχεται τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία» ως βάση αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι ο Περισσός δικαιώνεται από τις εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση για άρνηση του χρέους και απεμπλοκή από την ΕΕ. Κατά της συμμετοχής των ιδιωτών τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι προτιμότερο «ένα ξεκάθαρο ‘όχι’, παρά ένα κουρασμένο ‘ναι’». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε θέσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων, η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και η μεταφορά χρέους στην ΕΚΤ.

Υψηλοί τόνοι από Βενιζέλο

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «το χειρότερο σενάριο της (Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών) Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση». Στη συνέχεια, από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους για τις δυσκολίες που συνοδεύουν τη διαδικασία καταβολής της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα, σημειώνοντας ότι θα προηγηθούν κρίσιμοι έλεγχοι αναφορικά με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Ειδικότερα ως προς το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ότι έως το Δεκέμβριο πρέπει να έχουν αντληθεί 5 δις ευρώ.

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, έκανε λόγο για «παράδοξη, αντιφατική, βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας κατά τη διάρκεια μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης» στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά, όταν διαμηνύει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» ενώπιον της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει, όπως είπε, μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας. Αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σχολίασε ανάμεσα σε άλλα: «Ο κ. Βενιζέλος θέλει τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους. Αυτό αυξάνει άμεσα το κόστος δανεισμού, απειλεί να βάλει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, επιδεινώνει όλα τα δραματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την έλλειψη ρευστότητας».