Νέο χαμηλό ιστορικό 12ετίας κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998, εν μέσω της νευρικότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %.
Νωρίτερα, σήμερα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 3,59% στις 1.431,57 μονάδες. Πτώση καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,85% στις 5.082 μονάδες, ο CAC του Παρισιού κατά 0,67% στις 3.432 μονάδες και ο δείκτης DAX κινείται κατά 0,46% χαμηλότερα στις 5.911 μονάδες.
Αντιθέτως, άνοδο καταγράφουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Standard & Poor’s 500 να καταγράφει άνοδο 0,34% στις 1.068 μονάδες, τον βιομηχανικό δείκτης Dow Jones να ενισχύεται 0,25% στις 9.956 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,31% υψηλότερα στις 2.226 μονάδες.
Σταθεροποίηση παρουσιάζει το ευρώ, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ως οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς το αδύναμο ευρώ έδωσε ώθηση στη ζήτηση για εξαγωγές, ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους. Το αποτέλεσμα και της σημερινής υποχώρησης, ωστόσο, είναι από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το ευρώ να έχει διολισθήσει κατά 2,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1946 από το επίπεδο των 1,1967 δολαρίων, όμως στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι και τα 1,1877 δολάρια προσεγγίζοντας έτσι το κατώτατο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 1,1837 δολ. που είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου 1999. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2060 δολάρια.
Ωστόσο, μελέτη της Goldman Sachs επισημαίνει ότι η πτώση του ευρώ ευνοεί την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως τις χώρες του Νότου (όπως Ελλάδα και Ισπανία) για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γνωστός οικονομολόγος Νouriel Roubini εκτίμησε ότι η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ και η διαμόρφωση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου σε επίπεδο 1:1, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που ασκούνται στο ευρώ αντανακλούν την ανησυχία των επενδυτών για την συνοχή της ευρωζώνης. Τον κίνδυνο για το ενδεχόμενο αυτό επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής της Fed Paul Volcker σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ευφάνταστα σενάρια τις «διάφορες φήμες για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα, που ακούμε για πρώτη φορά». «Είναι φανερό πως τέτοια διασπορά, πλήρως ανυπόστατων φημών, μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί, στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση» συμπλήρωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.
«Φυσικά, διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια, από όπου κι αν προέρχονται, από όπου κι αν εκπορεύονται, με όποιον τρόπο και αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα».
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, βρίσκεται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης χωρών που βρίσκονται σε δυσχέρεια, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τη Σύνοδο θα απασχολήσει επίσης η πορεία της ουγγρικής οικονομίας, η φημολογία για κατάρρευση της οποίας οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις την Παρασκευή, βυθίζοντας την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,20.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος, την ώρα που αποστολή του ΔΝΤ αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στη Βουδαπέστη, η Ουγγαρία θα έχει επίσημες συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, αλλά η κυβέρνηση θα ενημερώσει επίσης άμεσα τους θεσμούς αυτούς για τα τρέχοντα σχέδιά της.
«Θέμα χρόνου» είναι πλέον η γενική οικονομική καταστροφή, σύμφωνα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ζούμε ένα μεγάλο μακροβούτι της οικονομίας στην ύφεση, την αδυναμία επίτευξης των τεθέντων δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα στα έσοδα, μια νέα άνοδο των spreads και την κατάρρευση του ΧΑΑ, εν μέσω κατακρήμνισης όλων των βασικών οικονομικών δεικτών. Η αποτυχία των κυβερνητικών οικονομικών επιλογών έχει καταστεί πλέον πλήρης και παταγώδης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >