Τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου για την επιμήκυνση αποπληρωμής -τουλάχιστον- του δανείου από την τρόικα (110 δις), όπως και για τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους στο πλαίσιο του προωθούμενου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τη σημερινή συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ, στη γερμανική πρωτεύουσα. Το κλίμα δυσχεραίνουν τόσο η εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο όσο και η τοποθέτηση της Bundesbank κατά των ελληνικών θέσεων. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της προς το παρόν η καγκελαρία.
Το πλαίσιο
Οι επαφές του πρωθυπουργού στο Βερολίνο εντάσσονται στο πλαίσιο προετοιμασίας του ανεπίσημου Συμβουλίου της ΕΕ στις 11 Μαρτίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα, με αντικείμενα τους όρους λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αρχής γενομένης από το 2013, και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Η καγκελαρία
Η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει πως εξορισμού η συνάντηση αποτελεί «δείγμα στήριξης» στην Ελλάδα: «η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό». Ερωτώμενοι για το περιεχόμενο της ατζέντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αρκέστηκαν να παραπέμψουν στις δηλώσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν μετά το τέλος της συνάντησης. «Βεβαίως θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για την οποία εκφράζεται μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η οποία από την πλευρά της αναλαμβάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελευθερωθεί από τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε», σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Το Αμβούργο
Η ελληνική κυβέρνηση κρατά «μικρό καλάθι» επισκεπτόμενη το Βερολίνο, κυρίως επειδή η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να προσμετρήσει στη στάση της το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα στο Αμβούργο, όπου υπέστη ήττα από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με την έννοια ότι εκφράζονται ενστάσεις από τη γερμανική κοινωνία ως προς τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου από τη χώρα. Επισήμως βέβαια η καγκελαρία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εξέλιξη, θεωρώντας πως στην πλειοψηφία τους οι παράγοντες οι οποίοι συντέλεσαν στο αποτέλεσμα της κάλπης έχουν τοπικό χαρακτήρα και πως δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.
Η Bundesbank
Δεύτερο κακό οιωνό για τις αξιώσεις της ελληνικής πλευράς αποτελεί η κάθετη τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, η οποία καταρχάς απέρριψε την προοπτική αγοράς κρατικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF), στη λογική να μη στείλει η ΕΕ λαθεμένα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Επιπλέον, τάχθηκε εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγων και της πρότασης δανειοδότησης χωρών – μελών της Ευρωζώνης από το EFSF προκειμένου για την επαναγορά ομολόγων τους: «Η έκδοση ευρωομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα περιόριζε τα κίνητρα για μεστή δημοσιονομική πολιτική και θα υπονόμευαν βασικές αρχές της νομισματικής ένωσης, όπως την υποχρέωση των κρατών να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δημοσιονομικά τους».
Η ελληνική πλευρά
«Εκείνο που θέλουμε να δώσουμε ως στίγμα της δικής μας θέσης είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης που είναι και μηχανισμός σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες και δείχνουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα δουλεύει συστηματικά για την προώθηση των θέσεων της αυτών και ενόψει της Συνόδου Κορυφής», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δίνοντας ακόμη μια φορά το στίγμα των ελληνικών θέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ευρώπη, στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, να δώσει μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση με χαρακτηριστικά την ενίσχυση της Ευρωζώνης, του ευρώ, της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έχουμε να συνεισφέρουμε, δυστυχώς με την εμπειρία που έχουμε, στην ανάγκη ενός μηχανισμού στήριξης που με πολύ κόπο και μόνοι μας κατορθώσαμε να υπάρχει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας». Ως προς το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, σημείωσε πως μια καταρχήν απόφαση έχει ληφθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι επαφές
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντήσει διαδοχικά τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, το συμπρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ, τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Γκίντο Βεστερβέλ, και τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κρίσιμη συνάντηση με την κ. Άγκελα Μέρκελ. Θα προηγηθεί, κάποιες ώρες νωρίτερα, σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, αντίστοιχα.
Αύριο, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Ελσίνκι (η Φιλανδία τηρεί επίσης σκληρή στάση ως προς τους όρους του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας), για να συναντήσει την ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι, όπως και τον πρόεδρο της φινλανδικής Βουλής Σάουλι Νιϊνίστο (θα παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον της Ολομέλειας) και την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Από την πλευρά της, στο πλαίσιο προώθησης του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Μέρκελ θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου (προεδρεύων στο Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη διάρκεια της διάλεξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πανεπιστήμιο Humboldt Έλληνες και Γερμανοί φοιτητές φώναζαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό, ενώ μοίρασαν κείμενο στους παρευρισκόμενους. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >