Δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «Ελευθεροτυπία», ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ δηλώνει στην εφημερίδα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκταμίευση της 5ης δόσης αν η ΕΕ δεν αποφασίσει δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα στο Eurogroup της 20 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ οι αντιδράσεις εντός της Γερμανίας για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα συνεχίζονται με τους Πράσινους να ζητούν αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Ads

Τo τρέχoν πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τζον Λίπσκι. Υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο βοήθειας που επεξεργάζεται η ΕΕ για τη χώρα, ύψους 80-100 δις ευρώ, ενώ χαρακτήρισε υποθετική την πρόταση μιας εθελοντικής συμφωνίας των ιδιωτών επενδυτών να μετακυλήσουν τα ομόλογά τους.

«Όταν χρησιμοποιείς τον όρο νέο πρόγραμμα, στην παρούσα φάση μιλάμε για το πώς θα επαναφέρουμε το υπάρχον πρόγραμμα στη σωστή βάση» υποστήριξε. «Υπάρχει η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος και αυτό συζητείται τώρα. Όλα τα σενάρια είναι εντελώς υποθετικά» πρόσθεσε. Επιπλέον ο κ. Λίσκι σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να περιορίσει τις δαπάνες της και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να μειώσει το κρατικό χρέος.

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκταμίευση της 5ης δόσης αν η Ε.Ε δεν αποφασίσει δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα στις 20 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup», δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα σενάρια που διακινούνται ότι οι αποφάσεις ενδεχομένως θα μετατεθούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραπάνω αντίδραση του αξωματούχου του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» και των φημών που κυκλοφόρησαν, ότι η απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πιθανόν να μη ληφθεί πριν από το φθινόπωρο, εξαιτίας των αντιδράσεων εντός της ευρωζώνης.

Ads

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε στην εφημερίδα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα: «Αν δεν συμφωνηθεί το νέο πακέτο, το Ταμείο δεν μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση των 12 δις ευρώ (5η δόση) στις 29 Ιουνίου, ακόμα κι αν έχει συμφωνήσει για νέα μέτρα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015». Στην περίπτωση που αναβληθούν οι αποφάσεις για το φθινόπωρο, το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, η ΕΕ θα δώσει μια «βραχυπρόθεσμη λύση», καταβάλλοντας εκείνη το μερίδιο του Ταμείου για την 5η δόση.

Αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή ιδιωτών ζητούν για την Ελλάδα οι Πράσινοι Γερμανίας

Οι Πράσινοι της Γερμανίας ζητούν αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Αυτό απαιτείται για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Γκέρχαρτ Σικ, στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Το βάρος του χρέους είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν υπάρχει καμία προοπτική, εάν δεν μειωθεί αυτό το επίπεδο χρέους μέσω μιας αναδιάρθρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, γιατί δεν έθεσε εξαρχής το στόχο της αναδιάρθρωσης, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για εξυγίανση του προϋπολογισμού. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει τόσο σε εξυγίανση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τόνισε ο κ. Σικ, προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τραπεζών, το οποίο θα στηρίξει εκείνες τις τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «ώστε να μην προκληθούν νέες αναταραχές στις χρηματαγορές».