O επίτροπος για την Απασχόληση László Andor

Ads

Αδράνεια εκ μέρους της κυβέρνησης καταδεικνύει απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Η Ελλάδα δεν έχει καν υποβάλει αίτηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Ο κ. Χουντής ζήτησε να πληροφορηθεί αναφορικά με τη χρήση από την Ελλάδα του ΕΤΠ, το οποίο «υιοθετήθηκε από την ΕΕ το 2007 και έχει ως στόχο την παροχή στήριξης στους εργαζόμενους που απολύονται λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου που οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, στις περιπτώσεις που οι απολύσεις αυτές έχουν σοβαρό ανεπιθύμητο αντίκτυπο στην περιφερειακή ή τοπική οικονομία».

Η απάντηση από τον επίτροπο για την Απασχόληση László Andor είναι συγκεκριμένη: «Από την έναρξη της ισχύος του το 2007, το ΕΤΠ δεν έχει λάβει αιτήσεις για ενίσχυση από την Ελλάδα». Ερωτώμενος αν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή του ταμείου, αναφέρει χαρακτηριστικά: « Η Επιτροπή δεν προτίθεται να κάνει υποθέσεις σχετικά με τους λόγους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το γεγονός αυτό και συνιστώ στον κ. βουλευτή να έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές …».

Ads

O ίδιος παραθέτει πίνακες που καταδεικνύουν ότι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα -όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ά.- έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και ήδη αξιοποιούν πόρους σε διάφορους τομείς (μάρμαρο, λιανικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργία, οικοδομικές επιχειρήσεις, μέταλλα, κεραμικά, κρύσταλλα κ.ο.κ.).

«Ντροπή: τη στιγμή που κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και εκτινάσσεται η ανεργία η Ελληνική Κυβέρνηση χάνει εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Παγκοσμιοποίηση αφού δεν έχει κάνει ούτε καν αίτηση!», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.