Καρκινογόνες τοξικές ενώσεις (φορμαλδεΰδης) εντοπίστηκαν σε προκάτ αίθουσες Δημοτικού σχολείου της Καλλικράτειας Χαλκιδικής, ύστερα από έρευνα του Τμήματος Χημείας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανάστατοι οι γονείς, που είχαν διαπιστώσει αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά τους, ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, ενώ προχώρησαν σε διαμαρτυρία σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Ads

«Υπάρχουν πέντε χιλιάδες ίδιες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Ζητήσαμε να ξαναγίνουν μετρήσεις, μέσα στις γιορτές, ώστε να εντοπίσουμε από πού προέρχεται», ανέφερε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο νομάρχης, Αστέριος Ζωγράφος.

Η φορμαλδεΰδη είναι πτητική οργανική ένωση με τοξικές ιδιότητες. Το 2004, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) την ταξινόμησε στην κατηγορία 1 (ουσίες καρκινογόνες για τον άνθρωπο), λόγω ευρημάτων που συνδέουν την έκθεση εργαζομένων σε φορμαλδεΰδη με τον καρκίνο του ρινοφάρυγγα.

Οι τιμές φορμαλδεΰδης που ανιχνεύτηκαν στον αέρα των σχολικών αιθουσών στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής κυμαίνονται από 226 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο έως 265, όταν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ προτείνει 74,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για εσωτερικούς χώρους.

Ads