Πορεία διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Μεσογείων προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι Ρομά που κατοικούν από τις αρχές τις δεκαετίας του 1970 σε καταυλισμό δίπλα στο σταθμό του μετρό του Νομισματοκοπείου. Οι Ρομά διαμαρτυρήθηκαν για την επικείμενη κατεδάφιση του καταυλισμού τους – ένα ζήτημα που ταλανίζει την ζωή τους αρκετούς μήνες τώρα, όπως είχαν δηλώσει στο tvxs.gr τον Σεπτέμβριο του 2012. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλου, η κατεδάφιση του καταυλισμού θα ξεκινήσει αύριο, 14 Μαΐου.
 
«Έχω υποχρέωση να κατεδαφίσω. Εφαρμόζω τον νόμο», σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καλογερόπουλος, καθώς, όπως υπογραμμίζει, η έκταση πρέπει να απελευθερωθεί και να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της. Όπως είχαν εξηγήσει οι Ρομά στο tvxs.gr τον Σεπτέμβριο του 2012, «όντως το θέμα της ιδιοκτησίας είναι μπερδεμένο. Ιδιοκτήτες φαίνεται να είναι κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου από το 1967. Αυτοί ισχυρίζονται ότι έχουν τα συμβόλαια της ιδιοκτησίας και πως τότε την είχαν μοιραστεί σε μια κοπή πίτας».
 
Βάσει του σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μαζί με την κατεδάφιση προβλέπεται και η μετεγκατάσταση των Ρομά σε μια ελεύθερη αδόμητη έκταση, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, κοντά στον σημερινό καταυλισμό. Η έκταση αυτή επίσης βρίσκεται κοντά στα διοικητικά σύνορα του Δήμου Χαλανδρίου, δημότες του οποίου είναι στην πλειονότητά τους οι Τσιγγάνοι του καταυλισμού.
 
Οι Ρομά, αρχικά, είχαν εμφανιστεί ικανοποιημένοι από αυτή την προοπτική έχοντας πάντα ως αίτημα να προηγηθεί η μετεγκατάστασή τους της κατεδάφισης. Παρόλα αυτά αντιδρούν στις εξελίξεις καθώς όπως δηλώνουν ο χώρος μεταφοράς δεν έχει καν κτίρια για να κατοικήσουν. «Έτσι πήγαμε σήμερα στον Καλογερόπουλο και τώρα θα καταθέσουμε αίτημα στον εισαγγελέα μήπως και καθυστερήσουμε την κατεδάφιση», δηλώνει στο tvxs.gr ο Στέλιος Καλαμιώτης, πρόεδρος του καταυλισμού του Νομισματοκοπείου.
 
Η δημοτική αρχή του Χαλανδρίου, επίσης, δεν φαίνεται να ενστερνίζεται το σχέδιο του Δημήτρη Καλογερόπουλου καθώς δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού. Η δημαρχεία έχει προτείνει να παραχωρηθούν διαμερίσματα σε διάφορους δήμους ώστε «να μην γίνει μια a priori μετεγκατάσταση και να αποφευχθεί η γκετοποίηση».
 

Διαβάστε σχετικά: Μια μέρα στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στο Χαλάνδρι