Την έναρξη διερευνητικών επαφών με το Ισραήλ προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας στην εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποκάλυψε με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Ads

Ο κ. Παμπούκης, συνοδευόμενος και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη, είχε την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων στο Τελ Αβίβ για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα συνέλθει στο Ισραήλ πιθανότατα έως τον Απρίλιο. Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Λίμπερμαν, τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών Ο. Λαντάου, τον διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Σ. Φίσερ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ο. Αράντ.

«Επιχειρούμε να διαπιστώσουμε πώς η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διακομετακομιστικό κόμβο και κέντρο υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται στον φυσικό δρόμο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Παμπούκης για τις συνομιλίες του στο Ισραήλ και έκανε ειδική μνεία για τα «τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου» που έχουν εντοπιστεί στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Ο κ. Παμπούκης αναφέρεται και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από το Κατάρ και την Κίνα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει συζήτηση με το Κατάρ για ένα πρόγραμμα επενδύσεων 5-7 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ads

«Δεν κρύβω ότι συζητούμε με το Κατάρ γι’ αυτό το έργο και δείχνουν υποστήριξη, αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο εξέτασης του αν το έργο θα είναι οικονομικά επωφελές». Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο κ. Παμπούκης δήλωσε ότι εξετάζει την ίδρυση περιφερειακού επενδυτικού ταμείου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό την Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων, επισημαίνοντας, όμως, ότι το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τον ανταγωνισμό.