Εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνει η Capital Economics. Σε ανάλυσή της περιμένει ύφεση 15%, αύξηση της ανεργίας στο 25% και τα «κόκκινα» δάνεια να καταγράφουν νέο ρεκόρ. Επιπλέον προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ads

Η έκθεση της Capital Economics εκτιμά ότι η Ελλάδα θα δεχθεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από όλη την Ευρώπη και θα ανακάμψει πιο αργά από όλους.

Η πρόβλεψη του οίκου για ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 15% στο σύνολο του 2020, είναι πιο δυσοίωνη από το 12% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη και 10% που εκτιμά το ΔΝΤ. Ενώ, παρά την ισχυρή ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, το 25% που προβλέπει για την ανεργία θεωρεί ότι είναι τα «καλά νέα» εφού θεωρεί ότι χωρίς την επιδότηση των μισθών, το αντίστοιχο ποσοστό θα έφτανε στο 32%.

Ads

Εκτιμά επίσης ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα αυξηθεί πάνω από 9% και θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών δανείων αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.