Το Υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την περαιτέρω χαλάρωση στον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων (capital controls), μέσω της άρσης των περιορισμών στην πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ads

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο προϊόν, που θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τρόπο όμως που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA», υπογράμμισε ο Ν. Χριστοδουλάκης.

Αναφερόμενος από τη Θεσσαλονίκη στο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος που θα δίνει τη δυνατότητα «εξόφλησης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τρόπο όμως που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των capital controls, δεν επιτρέπεται η εξόφληση ενός δανείου μέσω χρημάτων που έχει ο κάτοχός του σε καταθέσεις, παρά μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό. Και αυτό καθώς τα ενήμερα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, κ.ά.) χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα από τις τράπεζες προς τον ELA προκειμένου εκείνες να συνεχίζουν να έχουν χρηματοδότηση.

Ads

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την μεταφορά σε μηνιαία βάση του εβδομαδιαίου ορίου αποστολής εμβασμάτων ανά τράπεζα (σ.σ.: 35 εκατ. ευρώ) εφόσον αυτό φυσικά δεν εξαντλείται. Π.χ., αν μια τράπεζα εγκρίνει εμβάσματα 20 εκατ. ευρώ, τα 15 εκατ. να αξιοποιούνται σε μηνιαία βάση, αλλά και τη μείωση των χρεώσεων που εισπράττουν οι τράπεζες από επιχειρηματίες όταν αυτοί πληρώνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.