Εκτός από την έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Ελασσόνας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε νέα δεδομένα, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Ads

Συγκεκριμένα, «βυθίστηκε» 40 εκατοστά το έδαφος σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μετά την πρώτη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

«Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.

Ads

«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα», τόνισε.

«Η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο», συμπλήρωσε.

Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμα και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του.

Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, η «μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».