Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην αποπληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ  αν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα. Αυτό ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, σημειώνοντας πως έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε κερδίσει περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών.

Ads

«Θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογη πρόταση έκανε και δεύτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να συμφωνήσει με αυτό», τόνισε.

Ωστόσο όπως σημείωσαν «η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνημα μόνο εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας, σε διαφορετική περίπτωση η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα».

Ads

Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, καθώς όπως σημείωσαν δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι ίδιες πηγές τόνισε πως η πλευρά των δανειστών θα μπορούσε να δεχτεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα κυμαίνεται από 1%έως 1,5% του ΑΕΠ, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το πετύχει. Για τον ΦΠΑ είπαν πως η πρόταση της Αθήνας δεν είναι επαρκής.