«Φιλόδοξο» σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε ευρωπαίος αξιωματούχος το προσχέδιο του ασφαλιστικού υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ads

Επεσήμανε μάλιστα, ότι δεν αναμένεται καμία συγκεκριμένη απόφαση ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Οσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ads

Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αυτή δεν θα ξεκινήσει εάν δεν υπάρχουν οι ανάλογες δημοσιονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει εφάπαξ τη δεύτερη δόση από τον ESM ύψους 5,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να επισπεύσει τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.