Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν σήμερα Πέμπτη στο Reuters ότι επίκεινται αλλαγές στα όσα προβλέπονται στο «Μνημόνιο 3» για την Ελλάδα, με τους διεθνείς πιστωτές να αναμένουν την πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων μέσα στον Οκτώβριο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ads

«Θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένα. «Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί υπάρχει συναίνεση ότι είναι πολύ υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Οι απόψεις διίστανται», πρόσθεσε ο κ. Γκραμένα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα περιλαμβάνουν την πιθανότητα διαγραφής του κεφαλαίου που δάνεισαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα από το 2010, το οποίο ανέρχεται στα 196,8 δισ. ευρώ.

«Μπορείς να επιτύχεις ελάφρυνση πληρωμών επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος ή καθυστερώντας πληρωμές και να αποφύγει ένα ονομαστικό κούρεμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του Eurogroup δήλωσε με έμφαση στο Reuters ότι υπάρχει ενδεχόμενο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να καθυστερήσει, εξαιτίας της μεταβαλλόμενης οικονομικής κατάστασης αλλά και λόγω των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα ζήτημα που το διαπραγματεύεσαι», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Οι αλλαγές θα είναι απαραίτητες λόγων των νέων οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Αν δει κανείς την εξέλιξη του Μνημονίου Κατανόησης (σ.σ. Μemorandum of Understanding – MoU) στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα – είναι ένα ζωντανό πράγμα, που το περιεχόμενο του αλλάζει μετά από κάθε αξιολόγηση», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Το ίδιο θα ισχύσει και αυτήν την φορά και θα αντανακλά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους θεσμούς», πρόσθεσε.

Και στο βάθος ελάφρυνση του χρέους

Σύμφωνα, πάντα, με το Reuters, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στο ποια οικονομική μέτρηση έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ή ο λόγος του ΑΕΠ προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Όπως επισήμαναν ευρωπαϊκές πηγές, εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στη δεύτερη λύση, αυτό θα σημάνει επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων και μια επιπρόσθετη περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή τους. «Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, γεγονός που εκτίμησαν ότι θα διευκολύνει σημαντικά την εξυπηρέτησή του.

Και σημείωσαν χαρακτηριστικά: «Από τεχνικής άποψης κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μυστήριο. Πολιτικά, όμως, δεν θα είναι εύκολο».