Με αντιφατικά μηνύματα, περί «συγκλίσεων» σε ορισμένα πεδία αλλά και νέων εμποδίων από το ΔΝΤ σε άλλα μέτωπα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ανάμεσα στους τέσσερις έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Οι διαπραγματεύσεις με βάση τον προγραμματισμό ολοκληρώνονται απόψε, ωστόσο ελληνικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο παράτασής τους και αύριο εάν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στους έλληνες υπουργούς – Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη – και τους πολιτικούς επικεφαλής των θεσμών.
Κόντρα Βελκουλέσκου – Κοστέλο
Στη συνάντηση αυτή δίνουν το παρών ο Μπενουά Κερέ από την πλευρά της ΕΚΤ αλλά τελικά και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, παρ’ ότι χθες το βράδυ είχαν προκύψει αμφιβολίες ως προς την συμμετοχή του.
Αιτία αυτών των αμφιβολιών αποτέλεσαν οι νέες τριβές και τα εμπόδια που προέκυψαν από την πλευρά του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, και κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ έθεσε εκ νέου στο τραπέζι ζήτημα δημοσιονομικού κενού για το 2018, παρ ‘ ότι πρόκειται για θέμα που είχε κλείσει από τις διαβουλεύσεις του Hilton με όλες τις πλευρές να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» που εντόπιζε το Ταμείο ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι νέες απαιτήσεις του Ταμείου προκάλεσαν ανοιχτή κόντρα της Ντέλια Βελκουλέσκου με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και ακολούθησαν πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στη σημερινή συνάντηση θα μετάσχει ο Πολ Τόμσεν. Οι εως τώρα διαβουλεύσεις, πάντως, εστιάζουν στην προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές στο ασφαλιστικό και στα ενεργειακά.
Το ασφαλιστικό και η ΔΕΗ
Στο ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά φέρεται να κατέθεσε αντιπρόταση στο αίτημα του ΔΝΤ για εφ΄απαξ περικοπές στις συντάξεις το 2020 βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο για σταδιακές και κλιμακωτές σε ορίζοντα τριετία έναντι πενταετίας που ζητούσε αρχικά η Αθήνα.
Δύσκολο παραμένει και το μέτωπο του ενεργειακού, όπου το αίτημα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν τίθεται από το ΔΝΤ αλλά από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, και δη με επιμονή της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης φέρεται να αντιπρότεινε την πώληση ρυπογόνων και προς απόσυρση λιγνιτικών εργοστασίων στο κόστος εκσυγχρονισμού των οποίων δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ελληνικό κράτος. Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην σύνδεση των λιγνιτικών μονάδων και με την υδροηλεκτρική παραγωγή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >