Συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας είχε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτης, με κυρίαρχα θέματα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις. «Είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε συμφωνία για την απελευθέρωση των απολύσεων αλλά παραμένουν διαφωνίες στον τρόπο που θα εφαρμοστεί το μέτρο. 

Ads

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν μόνον δυο θέματα: το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά 3,9% του μη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη.  Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο κενό, αυτό θα καλυφθεί με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ό, τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται το ΑΠΕ, σημείωσε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι’ αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Ads

ΓΣΕΕ: Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αντέξουν

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα επιβαρύνουν τα ήδη αδύναμα ταμεία, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, που επισημαίνει ότι εάν εφαρμοστούν αυτά, θα καταργήσουν επίπονες συμφωνίες που έχουν θεσμοθετηθεί.

Για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία σε εφάπαξ μορφή θα επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος υποστήριξε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, το 2014 προδιαγράφεται ως δύσκολη χρονιά για το ασφαλιστικό ζήτημα, παρότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα έσοδα των ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ, θα αυξηθούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι απώλειες εσόδων αναμένεται να φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ μόνον από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

«Εάν θεωρούν κάποιοι ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία, εμείς λέμε ότι τα ταμεία θα καταρρεύσουν από τέτοιου είδους αποφάσεις- και θα πρέπει να βρουν και τα ισοδύναμα, για να χρησιμοποιήσω τη φρασεολογία των “φίλων” τροϊκανών, κάθε φορά που υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα. Αρμόδια, όμως, για να θέσει τους όρους των εργαζομένων και του ελληνικού λαού είναι η κυβέρνηση. Οι δικές μας οι απαιτήσεις δεν είναι απέναντι στην τρόικα, αλλά στην κυβέρνηση», είπε ο Δ. Καραγεωργόπουλος, και «εκεί έχουμε θέσει επιτακτικά τα αιτήματα της εργατικής τάξης. Αυτό το οποίο λέμε και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι να τηρηθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με ομόφωνη απόφαση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Από εκεί και πέρα, μπήκαν αυστηρά όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες. Δεν πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού».

Ρεν: Είναι μνημονιακή δέσμευση

Ότι πρόκειται περί μνημονιακής δέσμευσης υποστήριξε ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής, αφού υπογράμμιζε ότι «ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών θα επιφέρει μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζεται από 800 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ», ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί «τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, στο πλαίσιο της κάλυψης του ελλείμματος που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην απάντησή του εξ ονόματος της Επιτροπής ο Όλι Ρέν, είπε τα εξής: «Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, το μνημόνιο συμφωνίας προβλέπει μακρόχρονη δέσμευση για μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες έως την 1η Ιανουαρίου 2016. Η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης συζητείται στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα».