Κριτική στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση άσκησε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο workshop, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «κοινωνική ασφάλιση, επιχειρηματικό περιβάλλον, εργασιακές σχέσεις». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να εξορθολογιστεί ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι σημαντικό ρόλο στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας παίζουν τα ελλείμματα που προέρχονται από το ασφαλιστικό σύστημα. «Διαχρονικές παθογένειες, ελλείμματα, ο φόβος του πολιτικού κόστους, εμπόδισαν τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις να πάρουν σωστές αποφάσεις» ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή, καθώς χαρακτηρίζεται από απουσία ανταποδοτικότητας. «Χρειάζεται μία νομοθετική αλλαγή στο κομμάτι των συντελεστών αναπλήρωσης, οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν, για να γίνουν πιο ανταποδοτικοί» συμπλήρωσε ο Γ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται σε αυτοκατάρρευση.

Σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο, ο Γ. Βρούτσης σημείωσε: «Πρέπει να εξορθολογίσουμε το συνδικαλιστικό νόμο, που πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει να τον απαλλάξουμε από όλα αυτά τα βάρη και τις παθογένειες, που, επί δεκαετίες, υπονόμευσαν και τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα. Η τρίτη αξιολόγηση, όπως ακούω, θα συμπεριλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου».

Ads

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα της επιχειρηματικότητας, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό. «Η ΝΔ έχει προτάξει την επιχειρηματικότητα πολύ υψηλά στην ατζέντα της, όχι, όμως, ως αυτοσκοπό. Αυτοσκοπός για τη ΝΔ είναι ο άνθρωπος» διευκρίνισε. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της φορολογικής απλούστευσης και σταθερότητας.