Από το τέλος του 2014 θα αρχίσει η μείωση της ανεργίας, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που μίλησε σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Επίσης, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, βάσει των δεσμεύσεων της χώρας στην τρόικα.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα πρόκειται για το αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας.

Επιπλέον, ο Γ. Βρούτσης τόνισε την αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Όπως σημείωσε αυτή η αλλαγή πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, (ν. 3863/2010) ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται α) όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους, οι περισσότερες των έξι, β) όταν η επιχείρηση απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων, οι άνω του 5%, αρκεί να μην υπερβαίνουν τις 30. Η έγκριση των ομαδικών απολύσεων απαιτεί διαβουλεύσεις και αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Εργασίας χωρίς την οποία οι απολύσεις θεωρούνται άκυρες.

Ads

Το νομικό πλαίσιο κατά τον υπουργό Εργασίας είναι «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τους υπουργούς Εργασίας, σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση αναδιάρθρωσης δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, χωρίς να λάβουν επίδομα ανεργίας αφού συνήθως δεν είχε προηγηθεί κανονική απόλυση, πρόσθεσε.

Στο νέο νομικό πλαίσιο, ανέφερε ο υπουγρός Εργασίας, θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάληψη υποχρεώσεων από τον εργοδότη για τη στήριξη και την επανακατάρτιση των εργαζομένων που θα απολύσει ώστε να είναι δυνατή η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εστιάσουμε στην προστασία της εργασίας και των εργαζομένων και όχι των θέσεων εργασίας. Όπως υποστήριξε, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του υπουργείου για την άρση των θεσμικών και διοικητικών εμποδίων και την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επανέλαβε ότι μετά τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους στο τέλος του 2012, θα υπάρξει και νέα μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Σημείωσε όμως ότι για να ξεπεραστεί το αναπόφευκτο δημοσιονομικό κενό, οι μειώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και ανέφερε χαρακτηριστικά τους μακροχρόνια ανέργους και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να απασχολήσει και τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.