«Ακούνε τις προτάσεις μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας το βράδυ της Πέμπτης. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την περαιτέρω μείωση τις εργοδοτικής εισφοράς καθώς και το θέμα των ομαδικών απολύσεων, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

Ads

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε  το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Άγνωστο παραμένει πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Το υπουργείο ζητά να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του 2014 και η εφαρμογή του να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των εισφορών θα δίδεται υπό μορφή επιβράβευσης σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και θα προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή νέους κάτω των 29 ετών.

Ads

Όπως δήλωσε ο υπουργό Εργασίας, η τρόικα αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

Ούτε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία. Η κυβέρνηση να επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τη κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

«Είμαστε σε καλό δρόμο και ο διάλογος θα συνεχισθεί» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι ετέθη από την πλευρά της τρόικας θέμα για νέα μείωση των συντάξεων.