«Το σύνολο των συντάξεων δεν θα μειωθεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA. Σε ό, τι αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στα ποσά των δικαιούχων. 

Ads

Ωστόσο, δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν θα μειωθεί το εφάπαξ.

Απαντώντας στην ερώτηση, «τί θα συμβούλευε ένα δημόσιο υπάλληλο, σήμερα, να παραμείνει ή να βγει σε σύνταξη;», ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Ο υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να παρέχει συμβουλή σε κάποιον για το αν θα βγει σε σύνταξη ή αν για το αν θα παραμείνει στην υπηρεσία του…».

Σχολιάζοντας το θέμα των ομαδικών απολύσεων,  σημείωσε πως «θα υπάρξει ένας αξιόπιστος φορέας που ίσως ξεπερνάει και τα σύνορα της χώρας μας».

Ads

«Αυτός ο φορέας θα κάνει μία καταγραφή όλου του θεσμικού πλαισίου και των καλών πρακτικών για το συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι αυξομειώσεις, αν υπάρχουν, θα είναι απειροελάχιστες, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση. «Διασφαλίζουμε για πάντα επικουρικές και εφάπαξ», ανέφερε, προσθέτοντας πως «υπάρχει μαθηματικός τύπος για να διασφαλιστούν».

«Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν μειώσεις», επεσήμανε.

Παράλληλα, προανήγγειλε μπαράζ ελέγχων που θα ξεκινήσουν από την Κυριακή για την πάταξη της παράνομης απασχόλησης στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.

Ο  κ. Βρούτσης επεσήμανε πως τα πρόστιμα για την «μαύρη» εργασία θα είναι υψηλά, με το ποσό για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο που δεν εμφανίζεται στις καταστάσεις της επιχείρησης και είναι άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 10.550 ευρώ, ενώ θα προστίθενται 500 ευρώ αν εκτός από αδήλωτος είναι και ανασφάλιστος ο εργαζόμενος

Τέλος, για την ανεργία, εκτίμησε πως δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.