Η βροχή αποκλιμάκωσε τα επεισόδια που ξέσπασαν στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τη μαύρη επέτειο των 8 χρόνων από τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μέχρι τα μεσάνυχτα, η αστυνομία είχε προσχωρήσει σε 28 προσαγωγές και 6 συλλήψεις, 4 αυτοκίνητα είχαν καεί και ένας αστυνομικός είχε μεταφερθεί ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τα ξημερώματα προς αποφυγήν νέας έντασης.

Ads

Δύο πορείες είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη στη μνήμη του Αλέξη. Το πρωί μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, με τις μικροεντάσεις να μην λείπουν. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και το απόγευμα όπου σε πορεία καλούσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων αντεξιουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ρόδο.

Δείτε live εικόνα από τα Εξάρχεια:

Η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στην Ομόνοια. Όταν η κεφαλή των διαδηλωτών έφτασε  στη συμβολή Πανεπιστημίου και Μπενάκη, το αντιεξουσιαστικό μπλοκ αποσπάστηκε και κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια, όπου και άρχισε να σημειώνεται ένταση.

Ήδη, από το πρωί αντιεξουσιαστές είχαν αφήσει φυλλάδια πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, καλώντας τους οδηγούς να τα απομακρύνουν έγκαιρα από εκεί.

Λίγο μετά τις 19:30 αντιεξουσιαστές που διασκορπίστηκαν στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και την πλατεία Εξαρχείων άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα, και πυροτεχνήματα εναντίον των ΜΑΤ. Οι αντιεξουσιαστές σημάδευαν μάλιστα με ακτίνες λέιζερ τις διμοιρίες για να υποδείξουν στους υπόλοιπους πού θα εξαπολύσουν κάθε φορά επίθεση. Σε όλους τους μεγάλους δρόμους των Εξαρχείων στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ νεαροί έριχναν και αντικείμενα από ταράτσες. Μία ομάδα μάλιστα έκαψε μία ελληνική σημαία στην οδό Σόλωνος, ενώ κάηκαν και 4 σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Ερεσσού.

Καυθ’όλη τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά έριξαν και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Ads

Από τις 22:30 και μετά η δυνατή βροχή βοήθησε για την αποκλιμάκωση της έντασης, που εκτιμάται ωστόσο ότι θα συνεχιστεί στη διάρκεια της νύχτας.

Επεισόδια κι εκτός Αθηνών

Επεισόδια σημειώθηκαν όμως και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο αλλά και την Κρήτη.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα αντεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στο ΑΠΘ και άρχισε να εκτοξεύει φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Αυτοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι ταραξίες να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Στο Βόλο, τραπεζικά υποκαταστήματα και το υποκατάστημα του ΟΤΕ, βρέθηκαν στο στόχαστρο αγνώστων, που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ενώ σημειώθηκαν και οδομαχίες μεταξύ αντιεξουσιαστών και ανδρών των ΜΑΤ. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην Πάτρα.

Στα Χανιά ομάδα νεαρών προσπάθησε να κάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης. Καταστηματάρχες της περιοχής έσπευσαν να κατασβήσουν τη φωτιά, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Ηρακλείου.

Τα επεισόδια στην Αθήνα μέσα από τον φακό:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Συνεχής ενημέρωση μέσω Twitter:

#grigoropoulos Tweets