Σοβαρές ενδείξεις που αγγίζουν τη βεβαιότητα, για το ότι ο τάφος του Αριστοτέλη βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων έχουν στα χέρια τους οι αρχαιολόγοι. Μετά από 20 χρόνια ανασκαφών και έρευνας στα αρχαία Στάγειρα, η αρχαιολογική ομάδα που μελετά το χώρο πρόκειται να κάνει σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» του τάφου του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρα του.

Ads

Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη θα γίνει από τον διδάκτορα κλασικής αρχαιολογίας Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου.

Μιλώντας στην Καθημερινή λίγο πριν την μεγάλη αποκάλυψη, ο Κώστας Σισμανίδης δήλωσε: «Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, αλλά ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη».

Ads

Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και σε αυτό μετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες.