Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σχολιάζοντας τις διαρροές που ήθελαν τον πρόεδρο της Κομισιόν να αφήνει αναπάντητο το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η επαφή έγινε από συνεργάτες του πρωθυπουργού προς συνεργάτες του κ. Γιούνκερ.

Ads

Οι επαφές για τη διαπραγμάτευση συνεχίζονται

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε γνωστό ότι με στόχο την συμφωνία έχουν μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακάλωτος όπου συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις του Brussels Group.

Σε ερώτηση εάν η ελληνική πλευρά ξαναγράφει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές απάντησε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δει εάν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για συμφωνία και σημείωσε πως η Αθήνα περιμένει την αντίδραση των θεσμών επί των προτάσεών της.

Ads

Επανέλαβε δε ότι η ελληνική πρόταση 47 σελίδων δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Ακόμη είπε ότι ο πρωθυπουργός ούδεποτε ανέφερε στη Βουλή ότι το κείμενο των εταίρων είναι κείμενο της Κομισιόν και ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν βάζει τέτοια θέματα.

Σχετικά με το εάν υπάρχει ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων, απάντησε πως η 30ή Ιουνίου είναι ένα όριο, που έχει τεθεί από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ωστόσο θέση της κυβέρνησης είναι να μην μπαίνουν χρονικά όρια πέραν αυτού που έχει τεθεί από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Ρευστότητα αλλά και χρέος στη λύση

Απαντώντας στο ερώτημα αν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος, σημείωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία που θα διευθετεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα και την κρίση ρευστότητας, αλλά θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους. «Οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπόψη της τα παραπάνω, τη συζητάμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μια παράταση με τους σημερινούς όρους χρηματοδότησης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Δεν πάμε σε έκτακτες εκλογές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών  και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει πει πως αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Δεν θα χρειαστεί να διαγραφτεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν στη συνέχεια τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει την συμφωνία όταν εκείνη έρθει στη Βουλή.  Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως τίθεται ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης, αλλά δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα διαγραφής βουλευτών, γιατί για να φτάσει η συμφωνία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να την ψηφίσει.