Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήρθε στο φως από τις ανασκαφές στην Εύβοια. Ελβετική αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε έναν διάσημο υπαίθριο τόπο λατρείας της αρχαιότητας, το ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Ads

Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα περίπου και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες, κοντά στο μικρό ψαροχώρι Αμάρυνθος της Εύβοιας, δηλαδή 10 χιλιόμετρα μακριά από την αρχική τοποθεσία όπου εκτιμούσαν οι αρχαιολόγοι ότι βρισκόταν.

Από το 2007 η έρευνα διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Karl Reber.

Ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος βρέθηκε στην Αμάρυνθο της Εύβοιας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήματα ενός μεγάλου τοίχου που χρονολογείται από την κλασική εποχή και ο οποίος, εκτιμάται ότι αποτελούσε μέρος στοάς που βρισκόταν δίπλα από τον ναό.

Ads

Σήμερα, μετά την εύρεση και επιγραφών στον χώρο, η ελβετική αρχαιολογική ομάδα είναι σίγουρη ότι έχει εντοπίσει την σωστή τοποθεσία του ναού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, όπου και κατέληγε κάθε χρόνο η λατρευτική πομπή που ξεκινούσε από την ευημερούσα εμπορική πόλη της Ερέτριας, που βρισκόταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Εκεί, συμμετείχαν σε γιορτές προς τιμή της Αρτέμιδος, της θεάς του κυνηγιού στην ελληνική μυθολογία. Η Άρτεμις λατρευόταν ως η προστάτιδα θεά της Αμαρύνθου, της πόλης που πήρε το όνομά της από έναν άνδρα της Ερέτριας που γοητεύτηκε από την θεά.