Εκτός της «πράσινης λίστας» της Αγγλίας έμεινε η Ελλάδα, εξέλιξη άκρως αρνητική για τον τουριστικό κλάδο της χώρας, ο οποίος είχε «επενδύσει» αρκετά στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.

Ads

Η Ελλάδα βρέθηκε εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας που αφορά σε ταξίδια επιστροφής χωρίς καραντίνα, γεγονός το οποίο είχαν προαναγγείλει αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, οι 12 χώρες που απαρτίζουν την «πράσινη λίστα» είναι: η Πορτογαλία το Ισραήλ, η Σινγκαπούρη, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μπρουνέι η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ τα νησιά Φόκλαντς τα νησιά Φερόε στο νησί Ασενσιόν και στο νησί Νότια Γεωργία και η Νότια νησιά Σάντουιτς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light), έως το τέλος Μαΐου, στην «πορτοκαλί λίστα» βρίσκονται η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία ενώ στην «κόκκινη» εντάσσονται η Τουρκία και οι Μαλδίβες.

Ads

Η λίστα αφορά όσους γυρίζουν στη Βρετανία και ορίζει τις ημέρες καραντίνας και τα τεστ που θα πρέπει να κάνουν πριν και μετά την επιστροφή στη Βρετανία.

Η Βρετανία έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την κατάρτιση της εν λόγω λίστα, όπως πόσοι πολίτες της χώρας επίσκεψης έχουν εμβολιαστεί, ο αριθμός των κρουσμάτων, η ύπαρξη μεταλλάξεων και πόσο καλή είναι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», ισχύουν τα εξής: Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Από τις «πορτοκαλί» χώρες θα πρέπει να παραμείνουν 10 ημέρες σε καραντίνα στο σπίτι τους, να έχουν αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή στη χώρα και να κάνουν δύο PCR τεστ οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.