Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών στην υποβάθμιση των πτυχίων τους έχουν πάρει πρωτοφανή διάσταση που δεν είχε προβλεφθεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Η συνήθης αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι χάρη στην προστασία της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ ο θόρυβος θα πέσει διαψεύστηκε γιατί η δυναμική των κινητοποιήσεων είναι πιο ισχυρή από τη σιωπή των καναλιών.

Ads

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει αμηχανία και ανησυχία. Βουλευτές και στελέχη δεν καταλαβαίνουν γιατί η κυβέρνηση τραβά το σχοινί τόσο πολύ και φοβούνται ότι το πολιτικό κόστος από τη σύγκρουση με τον κόσμο της τέχνης θα είναι δυσβάσταχτο, συμβολικά και ουσιαστικά.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορούν πλέον να πάνε στο θέατρο. Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι που πήγε πρόσφατα στο Θέατρο Τέχνης έπεσε πάνω σε διαμαρτυρία και απομακρύνθηκε γρήγορα με εμφανή αμηχανία.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες τους στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας σέρνουν τα εξ αμάξης στην ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη και στον υφυπουργό Ν. Γιατρομανωλάκη για τους οποίους δεν ξεχνούν ότι δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξης.

Ads

Το τελευταίο που θέλουν είναι να συνεχιστεί η ένταση με τους καλλιτέχνες μέχρι τις εκλογές κάτι που δεν αποκλείεται αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει απαξιωτικά τους διαμαρτυρόμενους.

«Ή υπάρχει μία σύγχυση ή λέμε ψέματα ή δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά αυτά που λέμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αφήνοντας ένα βαρύ υπονοούμενο: «Δε θέλω να πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες είναι χειραγωγούμενοι».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της Βουλής, κινήθηκε στην ίδια γραμμή περιφρόνησης λέγοντας ότι «κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».

Eπανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε από το Π.Δ. τις προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ενώ για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου (ακολούθησαν του ΚΘΒΕ) είπε ότι το θέμα αυτό «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο» για να προσθέσει ότι «δεν τους έβλαπτε σε τίποτα» το Προεδρικό Διάταγμα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι οι καλλιτέχνες δεν διαμαρτύρονται μόνο για το «γράμμα» του ΠΔ αλλά και για το «πνεύμα» του, δηλαδή για την προσβολή της προσωπικότητάς τους που συνεχίζεται κάθε μέρα που περνάει.

Διαβάστε επίσης:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη μέσω του εκπροσώπου του να παρουσιάσει τους καλλιτέχνες είτε ως ανόητους που δεν καταλαβαίνουν τα συμφέροντά τους, είτε ως υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι απλά χυδαία.

Είναι επιβεβαίωση πως η πρωτοφανής επίθεση στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, η υποβάθμιση των σπουδών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων και οι χυδαίες διαρροές για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Μόνη λύση η απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Προεδρικό Διάταγμα και ο διάλογος με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25

Δεν φτάνει που παραμονές των γιορτών, η Κυβέρνηση προσπάθησε να φέρει στα μουλωχτά το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές των καλλιτεχνών. Δεν φτάνει που στη συνέχεια παρίστανε τον “Πόντιο Πιλάτο”, λέγοντας πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο σχετικό διάταγμα. Δεν φτάνει έπειτα που, αφού αναγνώρισε ότι επί της ουσίας υπάρχει πρόβλημα, “με εντολή Πρωθυπουργού”, έφερε μια ακόμα χειρότερη ρύθμιση. Έρχεται τώρα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Οικονόμου, να επιτίθεται στους καλλιτέχνες, στοχοποιώντας τους.

Την ώρα που ο καλλιτεχνικός κόσμος βράζει και ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν απαντάει στην Ερώτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την απόσυρση του ΠΔ.

Αντιλαμβανόμαστε πως η μαχητική τους κινητοποίηση, οι καταλήψεις και οι παραιτήσεις των καθηγητών/τριών του Εθνικού Θεάτρου έχουν τρομοκρατήσει την Κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να πιαστεί απ’ όπου μπορεί για να μας πει και πάλι πως όλα έχουν καλώς. Ο δρόμος όμως είναι ένας και τον γνωρίζουν: άμεση απόσυρση του ΠΔ τώρα!