Της απόφασής της να τοποθετήσει κερματοδέκτες στις ντουσιέρες για τους ελεύθερους κατασκηνωτές υπεραμύνθηκε η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία είναι και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Καλυψώ».

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές έχουν αναστατωθεί μετά την απόφαση και οργανώνουν καθημερινά συνελεύσεις, ενώέβγαλαν και ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται, ότι «με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης».

«Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.».

Μιλώντας στο Documento, η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη, υποστήριξε, ότι «η Γαύδος είναι ένα απομονωμένο νησί με περιορισμένους υδάτινους πόρους, που χρειάζεται σωστή διαχείριση για κάλυψη των αναγκών του. Θέλω να ξέρω ότι οι κατασκηνωτές δεν θα έρχονται να πλένουν το αμάξι τους η να κάνουν τη μπουγάδα τους σαν να είμαστε στα Λευκά Όρη η τον Πηνειό. Θέλω ανθρώπους που θα σκέφτονται το νησί όχι μόνο τον εαυτό τους, να το εκμεταλλευτούν, να περάσουν καλά χωρίς να ξοδέψουν».

Ads

image

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για ντους με κερματοδέκτη υπήρχε ήδη από το 2017 στον προϋπολογισμό του Δήμου, «ήταν μια ανάγκη, εγώ απλά είμαι πιο αποτελεσματική και υλοποιω αυτά που λέω».

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία των κατασκηνωτών περί αισχροκέρδειας αφού χρεώνεται 50 λεπτά η χρήση του ντους για 45 δευτερόλεπτα, όταν η τιμή του νερού είναι 30 λεπτά το κυβικό η κυρία Στεφανάκη απάντησε: «Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Εγώ πολύ ευχαρίστως να δεχτώ να έρχονται το βράδυ και να παίρνουν πίσω τα 50 λεπτά που βάζουν. Εξ άλλου υπάρχει δωρεάν νερό που μπορούν να πάρουν από διάφορα άλλα σημεία του νησιού».

«Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να μιλήσουμε», κατέληξε η δήμαρχος απευθυνόμενη στους κατασκηνωτές.

Η πρώην δήμαρχος Γαύδου Γκέλη Καλλινίκου από την πλευρά της επεσήμανε στο Documento ότι «η κυρία Στεφανάκη έχει κοντή μνήμη. Ξεχνα ότι το 2017 ο Δήμος ήταν σε πολύ δύσκολη θέση και οικονομικά και νομοθετικά. Δώσαμε μεγάλο αγώνα και αντισταθήκαμε να χρεώσουμε τους δημότες μας με υπέρογκα δημοτικά τέλη, διεκδικήσαμε θεσμικά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και το πετύχαμε τον Ιούλιο του 2017 με τη δημιουργία της μικρής νησιωτικοτητας, την έκτακτη χρηματοδότηση στους πολύ μικρούς δήμους και την εξαίρεση τους από τον απόλυτο ισοσκελισμο των ανταποδοτικών τελών.

image

»Όντως υπήρξε πρόταση από την νυν Δήμαρχο να αγοράσουμε ντους με κερματοδέκτες και χημικές τουαλέτες, εντάχθηκε με κωδικό στον Προυπολογισμο, όμως ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση υλοποίησης γιατί παλέψαμε να κάνουμε σωστή διαχείριση με ντους που λειτουργούσαν λίγες ώρες χωρίς να γίνεται σπατάλη. Στο μεταξύ με την πρώτη χρηματοδότηση μπήκαν φωτοβολταϊκά στη μια γεώτρηση που λειτουργούσε τότε και ανοίχτηκαν άλλες δύο γεωτρήσεις.

»Η Γαύδος αυτή τη στιγμή είναι υπερκαλυμμενη με ποσότητα νερού. Θα ήταν προς τιμήν της Δημάρχου να υλοποιούσε και τις αποφάσεις που βρήκε για την προμήθεια των φωτοβολταϊκών, που ήταν ήδη στα τεύχη δημοπράτησης για την αξιοποίηση της καινούργιας γεώτρησης που δίνει 10-15 κυβικά νερό την ώρα. Αν είχαν μπει ο Δήμος θα μπορούσε 9πμ- 7μμ να δίνει 12 κυβικά την ώρα. Θα μπορούσε μάλιστα στο Σαρακήνικο να συνεχίσουν να λειτουργούν οι βρύσες με μπουτόν και η δαπάνη συντήρησης τους θα ήταν πολύ μικρότερη από την δαπάνη των ντους με κερματοδέκτη».

»Η κυρία Καλλινίκου τονίζει επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο Δήμος λειτουργεί σαν επιχείρηση και όχι σαν θεσμικό όργανο που οφείλει να εξυπηρετεί τους δημότες του και να δίνει τις παροχές. Το νερό σε περίοδο covid είναι απαράδεκτο να το στερείς από οποιονδήποτε. Να μην το δίνεις σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν και μόνιμα στο νησί, βαφτίζοντας το ύδρευση, όταν μάλιστα ξέρεις ότι δεν είναι πόσιμο γιατί είναι υφάλμυρο».

image

Όσον αφορά την ανάγκη διαβουλευσης με ντόπιους και ελεύθερους κατασκηνωτές υπογραμμίζει ότι «νομικά η Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να παίρνει μόνη της αποφάσεις και να τις υλοποιεί. Όμως οι δημότες δεν ψήφισαν Δήμαρχο, ψήφισαν δημοτικούς συμβούλους. Αυτό που γίνεται εδώ είναι απαράδεκτο, είναι βιασμός της Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας γενικότερα».

image

Και καταλήγει λέγοντας: «Φοβόμαστε γιατί με την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νόμου βλέπουμε περίεργες κινήσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Όταν ακούω για περιβαλλοντική ευαισθησία αναρωτιέμαι τι έγινε… ο βοριάς των τελευταίων ημερών μετακίνησε τόσο την αμμοθινη στους αμμόλοφους του Σαρακηνικου ώστε να καλύψει το ασφαλτικό που έριξαν σε δημόσια έργα; Είναι δυνατό με τις ευλογίες Δημάρχου και δασολόγου να απομακρύνεται έστω και ένας κόκκος άμμου από το Σαρακήνικο για να μπαίνει σε τσιμέντο στρώσεις είτε στο ιατρείο, είτε στις δεξαμενές, είτε στην φρέσκια πίσσα για τις λακούβες; Είναι η απόλυτη ντροπή. Καλώ οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα να έρθει να το ελέγξει».

Πηγή φωτό: Documento