Η BP εξόργισε τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος ανακοινώνοντας κέρδη ύψους 2,6 δισ. δολαρίων (2 δισ. λιρών) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η κλιματική κρίση προκαλεί ακραίους καύσωνες.

Ads

Η εταιρεία κατηγόρησε την πτώση της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου για την απώλεια κερδών από 8,5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε άνοδο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Η BP θα αυξήσει τα μερίσματα των μετόχων της κατά 10% σε 2,3 δισ. δολάρια, παρά την πτώση των κερδών. Θα επιστρέψει επίσης επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια στους επενδυτές μέσω της επαναγοράς μετοχών τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, δήλωσε ότι οι πληρωμές αντανακλούν την εμπιστοσύνη της εταιρείας στη στρατηγική της και τις προοπτικές για τις μελλοντικές ταμειακές ροές της.

Ads

Τα κέρδη της BP έχουν τροφοδοτήσει την αυξανόμενη οργή των πράσινων ομάδων για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες έχουν κατηγορήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες για “αισχρά” κέρδη εις βάρος των σκληρά δοκιμαζόμενων οικογενειών και του περιβάλλοντος.

Ο Tommy Vickerstaff, επικεφαλής της εκστρατείας της 350.org στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: “Είμαστε σχεδόν απευαισθητοποιημένοι όσον αφορά στα κέρδη της BP σε αυτό το σημείο, επειδή η κυβέρνηση έχει συνεχώς αποτύχει να λάβει μέτρα για την αναδιανομή τους. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό ή συνηθισμένο στα περιθώρια κέρδους της BP ή στους καταστροφικούς καύσωνες που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη και για την πρόκληση των οποίων ευθύνεται άμεσα η BP”.

Η Global Witness δήλωσε ότι οι πληρωμές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους της BP έρχονται σε αντίθεση με τα εκατομμύρια νοικοκυριά που ωθούνται στη φτώχεια λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας στην Global Witness, δήλωσε: “Οι πετρελαϊκοί γίγαντες γίνονται πλουσιότεροι επειδή οι υπόλοιποι από εμάς γινόμαστε φτωχότεροι. Για την BP η ενεργειακή κρίση ήταν μια γιγαντιαία αρπαγή μετρητών- για τους γονείς σε όλη τη χώρα ήταν μια αδύνατη επιλογή μεταξύ της σίτισης των παιδιών τους και της πληρωμής των λογαριασμών τους”.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το IPPR, ένα αριστερό think tank, υποστήριξε ότι οι επαναγορές μετοχών αποτελούν άμεση μεταφορά μετρητών από τα σκληρά δοκιμαζόμενα νοικοκυριά στους ήδη πλούσιους μετόχους εις βάρος του περιβάλλοντος.

Ο Pranesh Narayanan, ερευνητής στο IPPR, δήλωσε: «Για κάθε 1 λίρα που ξόδεψε η BP σε “επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα” έδωσε στους μετόχους 9 λίρες σε επαναγορές μετοχών».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε την BP να τριπλασιάσει τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους σε 8,5 δισ. δολάρια, το δεύτερο καλύτερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα κερδών στην ιστορία της εταιρείας. Αυτό επέτρεψε στην BP να δώσει στους επενδυτές 3,5 δισ. δολάρια μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών, ενώ αύξησε τη συνολική διανομή μερίσματος κατά 10% σε περίπου 1,1 δισ. δολάρια.

Επίσης, τροφοδότησε μια πολιτική διαμάχη κατά την οποία οι Εργατικοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες που επωφελήθηκαν από τις τιμές ρεκόρ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι παγκόσμιες τιμές στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει αν και πέρυσι έφτασαν στο αποκορύφωμά τους. Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 76,60 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο, μειωμένη απότομα από τον μέσο όρο των περίπου 112 δολαρίων το βαρέλι, το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.