«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ολομέλεια. Είχαν προηγηθεί σφοδρές τοποθετήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις επιστολές των έξι βουλευτών, με τις οποίες ζητούσαν να προσμετράται η ψήφος τους στη συμπολίτευση, σε ψηφοφορίες που δεν είναι ονομαστικές.
Ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ρητορική που «κανιβαλίζει» τους βουλευτές, με «δημόσιους εκβιασμούς» ενάντια στην ελεύθερη συνείδηση και βούληση των βουλευτών, μια «ρητορική που βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας». Υπογράμμισε ταυτοχρόνως, ότι αντίστοιχο ρόλο έχει και ο σχεδιασμός που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση «θεσμικά ανίσχυρη» και το Κοινοβούλιο «άχρηστο», για να επισημάνει πως για τα δύο ζητήματα – την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής – υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει η αντιπολίτευση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.
Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα όσα δήλωσε για την επιστολή του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση, να στείλω πίσω την επιστολή, να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση!».
Η επιστολή Τσίπρα
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την πυκνή παρουσία του στη Βουλή, σε αντίθεση μάλιστα με το πρόσφατο παρελθόν άλλων πρωθυπουργών, έχει μια εξαιρετική παρουσία μέσα στο Κοινοβούλιο, από πλευράς συνέπειας για όλα τα θέματα» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε ακόμα και με επιστολές να απευθύνεται στην ολομέλεια για όλα τα θέματα. «Αδυνατώ να κατανοήσω πως σήμερα, για πολλοστή φορά σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μένα κατηγορώντας με ότι δεν επιτελώ τον θεσμικό μου ρόλο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψω την επιστολή στον πρωθυπουργό και να επιστρέψω και τις επιστολές στους έξι βουλευτές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση! Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μια τέτοια πρόσκληση που μου απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής προσήλωσης!».
Κανιβαλισμός και δημόσιοι εκβιασμοί
Σε σχέση με την κριτική και τις επιθέσεις για την «κινητικότητα» των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αντίστοιχα παραδείγματα υπήρξαν στις κυβερνήσεις με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και υπογράμμισε: «Δεν με ενδιαφέρουν οι αντιστοιχίες, παρόλα αυτά. Οφείλουμε όμως να δούμε ότι βρισκόμαστε σε μια οκτακομματική Βουλή, στην 4η Σύνοδο, ενώπιον κορυφαίων ζητημάτων, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες εκκρεμότητες, και εθνικές εκκρεμότητες που μπορεί να διχάζουν, να διαιρούν, να δημιουργούν συνειδησιακά ζητήματα. Οι βουλευτές δεν μπορεί να μένουν έξω από αυτό που συμβαίνει. Θα υπερασπιστώ όποιον βουλευτή έκανε οποιαδήποτε νέα θεώρηση και άλλαξε στάση προς οποιοδήποτε κόμμα ή έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Τους υπερασπίζομαι. Προφανώς αυτά που συμβαίνουν, είναι τόσο σημαντικά που αναδιαμορφώνουν πολιτικές επιλογές. Άρα πρέπει να τελειώσει αυτή η συνωμοσιολογία».
Ειδικά για τις επιστολές των έξι βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι δηλώσεις τους δεν αφορούν τις ονομαστικές ψηφοφορίες, που συνήθως γίνονται για νομοθετήματα που μπορεί να προκαλέσουν μείζονες αντιπαραθέσεις, αλλά αφορούν στις κοινές ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση κάθε βουλευτής από τους έξι που απέστειλαν επιστολές, μπορεί να το δηλώσει, αν διαφωνεί με κάποιο νομοθέτημα, όπως επισήμανε ο Νίκος Βούτσης.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αυτή η ρητορική σε βάρος των συγκεκριμένων βουλευτών, είναι «ρητορική που κανιβαλίζει τους έξι», είναι επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν ασκείται μόνο από πολιτικά κόμματα αλλά ασκείται και «με δημόσιους εκβιασμούς, με αρνητικά αφιερώματα και…πακέτα που θέλουν να μακελέψουν και να στοχοποιήσουν βουλευτές» και που αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι.
«Είναι απολύτως καθαρό. Όποια πολιτική δύναμη θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση, δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, προχωράει με τη σχετική συνταγματική διαδικασία», ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε ότι οι επιστολές των έξι βουλευτών, στόχο έχουν την αποφυγή άσκοπων ονομαστικών ψηφοφοριών.
Η πρόταση μομφής που… δεν γίνεται
«Αυτά τα 3,5 χρόνια, εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής και οι συνάδελφοι του προεδρείου, εκτελούμε τα καθήκοντα μας με απόλυτη θεσμική προσήλωση. Γι΄ αυτό ακριβώς, όποιος ή όποια πολιτική δύναμη έχει ένσταση σε αυτή την προσπάθεια, έχει κάθε τρόπο να λειτουργήσει ανατρεπτικά καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, «με διαρροές και με ανοίκειες πεζοδρομιακού χαρακτήρα εκφράσεις», στοχοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να εκείνη όμως να ασκεί το συνταγματικό της δικαίωμα για υποβολή πρότασης δυσπιστίας.
«Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ισχυρή, αν και πέρασε και σκοπέλους. Υπάρχει σχεδιασμός να παρουσιαστεί αυτή η κυβέρνηση σε δημοκρατική θεσμική εκκρεμότητα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο την ώρα που μιλάτε για τη Χρυσή Αυγή» είπε ο Νίκος Βούτσης, προειδοποιώντας ότι αυτή η ρητορική παρουσιάζει συλλήβδην το κοινοβούλιο άχρηστο και τη δημοκρατία απούσα είναι άκρως επικίνδυνη.
«Το είπε ο πρωθυπουργός και αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω και εγώ από αυτό το βήμα. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Πολιτικός αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα
Για τις αλλαγές στον Κανονισμό που δεν προχώρησαν, ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι μέριμνα ήταν μόνο «το καλό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
«Υπήρξαν κορυφαίοι πολιτικοί που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτικές ομάδες στον παρελθόν και το κοινοβούλιο τους σεβάστηκε. Είναι ο Ζίγδης, ο Ηλιού, ο Μαρκεζίνης και ουδείς διανοήθηκε να τους βγάλει εκτός σειράς και εκτός των ελαχίστων προνομίων μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές» είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Ο κ. Θεοδωράκης έχει κόμμα, έχει κατέβει σε εκλογές δύο και τρεις φορές, τυγχάνει κρατικής επιχορήγησης, είναι στις λίστες του ΕΣΡ για το χρόνο παρουσίας του που δικαιούται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μελετούσαμε πως μπορεί να κινηθεί μέχρι τις εκλογές. Είναι άλλο πράγμα μια κοινοβουλευτική ομάδα, και από την αρχή είχα πει ότι δεν προτίθεμαι να παρέμβω επί των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ήταν προσπάθεια για το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον, να υπάρξουν και άλλα κόμματα που θα στερηθούν κοινοβουλευτικής ομάδας – να δούμε τι θα γίνει με τη μεταχείριση αυτών των αρχηγών ως προς το χρόνο ομιλίας τους. Περί αυτού επρόκειτο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >