Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ads

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Βούτσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν καμία περίπτωση να μην φθάσει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα. Η προσπάθεια που έγινε κατ’ αρχάς και από παράγοντες του εξωτερικού και θα γίνει και αυτή την εβδομάδα, θα προσπαθήσουν να κάνουν προσομοίωση του ερωτήματος που έχουμε θέσει με την επιλογή εντός ή εκτός ευρώ, ότι έτσι αυτοί το εκλαμβάνουν».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε ένα πιθανό «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, ο υπουργός απάντησε: «Θα το λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας. Είπε ο πρωθυπουργός ότι θα το σεβαστεί, το τι θα κάνουμε θα το δούμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κίνηση της κυβέρνησης «ήταν αποφασιστική κίνηση παρεμβολής λαϊκού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις, με τα ρίσκα της, αλλά ήταν ένα επιπλέον ζήτημα. Δεν το λέω χαρτί γιατί σέβομαι το λαό».

Σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είπε πως «το τι θα γίνει αυτές τις μέρες, πόσο θα μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι με την ΕΕ, με τους θεσμούς για συζήτηση, εάν ωριμάσει κάτι εν τω μεταξύ, εάν υπάρξει ο χρόνος έτσι ώστε να μετρήσουν όλοι και το αποτέλεσμα της Κυριακής και αμέσως ύστερα να πάμε σε μια πιο εντατική συζήτηση έχοντας πια τα όρια μέσα στα οποία ο λαός θα θέλαμε να κινηθεί, όλα αυτά είναι θέματα που είναι πάνω στο τραπέζι».

Ads

Για το εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέχρι το δημοψήφισμα μετά και τις χθεσινές επαφές με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ν. Βούτσης απάντησε αρνητικά, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι το κλίμα με τον κ. Ντράγκι ήταν πάρα πολύ καλό όπως και με μερικούς άλλους ακόμα και σε αυτό το Eurogroup και στη σύνοδο κορυφής δεν υπήρχε το 18-0 επί της ουσίας.

Αναγνώρισε, όμως, ότι δεν έχει αυταπάτες να πει «ότι θα πάρει μια εντολή ο κ. Ντράγκι και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, έτσι ώστε να μην σταματήσει ο ELA».