«Δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για τη διαδικασία αναθεώρησης η οποία περιγράφεται με πολλή μεγάλη ακρίβεια στο ίδιο το Σύνταγμα» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας το Σάββατο το πρωί στην ΕΡΤ. Ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα γνωμοδότησης του λαού μέσα από δημοψηφίσματα για επιμέρους ζητήματα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος διευκρίνισε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα αλλά σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα για επιμέρους θέματα – αν γίνει αυτή η επιλογή – μέσα από τη δημόσια συζήτηση, να υπάρχει μια γνωμοδοτική κατάφαση, ή άρνηση από το λαό.

«Είναι καλό να φύγουμε από το ταμπού για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής. Για σοβαρά θέματα που υπάρχουν ως ενστάσεις θα πρέπει το δημοψήφισμα να υπάρχει ως δυνατότητα της πολιτείας ανέφερε μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταρριφθεί το ταμπού ότι λειτουργεί διχαστικά.

Περιέγραψε μάλιστα θέματα που έχουν συμπεριληφθεί στο δημόσιο διάλογο και θα επανέλθουν όπως, το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η αναθεώρηση των σχέσεων των διακριτών ρόλων κράτους – Εκκλησίας.

Καθώς και επιπλέον ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από την 6χρονη κρίση και άλλα ζητήματα, όπως η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ή για το θέμα της αποκρατικοποίησης των νερών και της Ενέργειας, που έχει τεθεί ως όριο και από τη διεθνή εμπειρία, ή η συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει, ή όχι ένα συνταγματικό δικαστήριο.

Ads

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, καθώς όπως είπε ξεκινάει νωρίς η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, οπότε θα υπάρξει ο χρόνος που απαιτείται για τη διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή, στο επόμενο 8μηνο περίπου, ώστε να καταγραφούν οι προτάσεις για την αναθεωρητέα ύλη και η επόμενη βουλή στα 3.5 περίπου χρόνια να είναι αναθεωρητική.

Για τον εκλογικό νόμο

Για τον εκλογικό νόμο ο Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος» σημειώνοντας ότι αν γίνει επιλογή να υπάρχει ένα μπόνους στην πρώτη και δεύτερη κατανομή θα σημαίνει πιο αναλογικό εκλογικό νόμο, αλλά όχι απλή αναλογική.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πετύχει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, ώστε αν γίνει δυνατόν ο εκλογικός νόμος να ισχύσει και από τις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. 

Η πρόβλεψη για τη διαγραφή του χρέους

Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του έχουν ήδη ληφθεί, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναγκαστεί η ΕΕ να προχωρήσει στο μέλλον σε γενναία μείωση του χρέους, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά όλου του ευρωπαϊκού νότου.