Την πεποίθησή της πως η Eurostat επιστρατεύτηκε απ’ τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας, προκειμένου η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις διακηρύξεις πως «λεφτά υπάρχουν», εξέφρασε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, σημείωσε τη δυσφορία του για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, χαρακτηρίζοντάς τον δύσκολο στη συνεργασία.
Ads
«Αμφισβητώ την ποιότητα της Eurostat, η οποία έχει ζητήσει συγγνώμη δεκάδες φορές από πάρα πολλές χώρες, έχει δώσει λάθος στοιχεία, έχει επιβάλει σε άλλες χώρες να βάζουν το ένα και σε άλλες το άλλο – κι επίσημα έχει ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004» ανέφερε η κ. Βούλτεψη. «Εγώ δεν πιστεύω πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες. Υπάρχουν» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, για όλες τις χώρες της Ε.Ε., τα ελλείμματα ανακοινώθηκαν στις 21 Οκτωβρίου, ενώ για το ελληνικό έλλειμμα η Eurostat περίμενε την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών. Πριν την ανακοίνωσή του δε, ο Γ. Παπανδρέου σε διακαναλική του συνέντευξη, επισήμανε πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, εκτός και αν το έλλειμμα ανέβαινε πάνω από το 15%.
«Κατάλαβα ότι γίνεται μία προσπάθεια, ώστε όταν θα ερχόταν τον Δεκέμβριο το πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες περικοπές συντάξεων και μισθών, να υπάρχει αυτό το υψηλό έλλειμμα ως νομιμοποιητική βάση για να επιβληθούν τα μέτρα αυτά» σημείωσε.
Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης των 17 ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων στην γενική κυβέρνηση, η κ. Βούλτεψη αμφισβήτησε το αν ακολουθήθηκε η δέουσα μεθοδολογία, επικαλούμενη με τη σειρά της τη συμπεριφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος, όπως ανέφερε η μάρτυς, απέφευγε να συγκαλέσει το Διοικητικό της Συμβούλιο και να θέσει υπόψη των μελών του το αποτέλεσμα των εργασιών.
Αναφορικά με την πολιτική διαπραγμάτευση ανέφερε: «Τα στατιστικά στοιχεία για τα νοσοκομεία για παράδειγμα, δεν έπρεπε να μπουν στο γενικό έλλειμμα της Ελλάδας, γιατί είναι αποδεδειγμένα γνωστό ότι η χώρα φιλοξενεί δύο εκατομμύρια μετανάστες που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας της και επομένως έπρεπε μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατευθείαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών να δηλωθεί ότι εμείς έχουμε αυτό το πρόβλημα».
«Το έλλειμμα του 2009, ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου. Πλην, όμως, υπάρχει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου στις 19 Νοεμβρίου, που λέει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρεία ορκωτών λογιστών τον έλεγχο, τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών των επιλεγμένων ΔΕΚΟ. Εάν η ΕΛΣΤΑΤ είχε κάνει τη δουλειά της και ήξερε πόσο είναι το έλλειμμα των ΔΕΚΟ, για ποιο λόγο τέσσερις μέρες αργότερα η κυβέρνηση ανέθετε σε εταιρεία ορκωτών λογιστών να την ενημερώσουν;» σημείωσε επιπλέον.
«Οι ορκωτοί λογιστές, είχαν άλλο καθήκον» απάντησε ο Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ). «Είχαν την ενιαία αποτύπωση των ταμειακών υπολοίπων, των ταμειακών στοιχείων και των ταμειακών ροών των ΔΕΚΟ για να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ. Η Στατιστική Υπηρεσία, είχε να κάνει με τα λογιστικά στοιχεία των ΔΕΚΟ και μία προβολή στο μέλλον των στοιχείων των εταιρειών».
«Θα τα πίστευα όλα αυτά αν είχε συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ. Ούτε αυτό το δέχομαι» απάντησε η κ. Βούλτεψη.
Πάντως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, εξέφρασε τη δυσφορία του για την συμπεριφορά του κ. Γεωργίου, χαρακτηρίζοντάς τον «μη συνεργάσιμο» και άτομο που «δεν δέχεται παρέμβαση από κανέναν».
«Υπήρχαν απανωτές προσπάθειες να συναντηθούμε με τον κ. Γεωργίου, τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός τότε, ο κος Χρυσοχοΐδης, για να δούμε ακριβώς τα στοιχεία που θα έστελνε η Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με τις περιφερειακές ενισχύσεις. Ο κ. Γεωργίου ηρνείτο κατηγορηματικά να μπει σε μία συζήτηση διαλογική με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, θεωρώντας ότι αυτά τα στοιχεία έχουν καθαρά αντικειμενικό χαρακτήρα. Επίσης, όσον αφορά τη μεθοδολογία τους, έλεγε «αυτό δεν θα το συζητήσω εγώ, θα το συζητήσετε με υπαλλήλους της Στατιστικής Υπηρεσίας. Δεν βγάζω εγώ τη μεθοδολογία και δεν καθορίζω εγώ τον τρόπο που γίνονται οι μεθοδολογικές έρευνες».
«Είχαμε μία συζήτηση μαζί του τελικά, μετά από αρκετές προσπάθειες. Ήταν πάρα πολύ κουμπωμένος στην επικοινωνία του, επέμενε με έναν πολύ κάθετο τρόπο ότι δεν μπορεί κανείς αυτά τα πράγματα να τα συζητήσει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και μας επανέλαβε ότι η μεθοδολογία που εφαρμόζεται, εφαρμόζεται σε συνεργασία με την EUROSTAT. Εμείς ομολογώ πως προσκομίσαμε στη συζήτηση πολιτικού τύπου επιχειρήματα, λέγοντας πως το ΑΕΠ θα έπρεπε να εμφανιστεί μειωμένο, για να μπουν αυτές οι περιφέρειες με διαρθρωτικά προβλήματα στο Στόχο II. Αυτός ο ισχυρισμός μας, κατά την άποψή του δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός, γιατί είχε άλλη μεθοδολογική προσέγγιση. Αυτή είναι όλη η ιστορία με τον κ. Γεωργίου, που ως άτομο πραγματικά τον χαρακτηρίζω πολύ δύσκολο στη συνεργασία…» κατέληξε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >