Η παρουσία Μητσοτάκη σήμερα στην Βουλή επιβεβαίωσε ότι η κρίση της ακρίβειας μπορεί να αποτελέσει το «σημείο καμπής» για τις πολιτικές εξελίξεις, επαναοριοθέτησε – αναγκαστικά – τον εκλογικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης και αποτύπωσε την εικόνα ενός πρωθυπουργού σε πολλαπλή άμυνα.

Ads

Το εάν αυτή η εικόνα θα σηματοδοτήσει εν τέλει και σε δημοσκοπική ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει να φανεί μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να επιμένει σταθερά στην τακτική της μετωπικής σύγκρουσης και στην πρόβλεψη για προδιαγεγραμμένη ήττα της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Μόνο πανευρωπαϊκά αντιμετωπίζεται η ακρίβεια – Αν υπάρχουν υπερκέρδη στην ενέργεια θα φορολογηθούν

Στην αντιπαράθεση στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επένδυσε για μια ακόμη φορά στο αφήγημα της «εισαγόμενης και παγκόσμιας κρίσης» πρωτοφανούς ακρίβειας και ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε και πάλι την βαριά ταξικότητα της κυβερνητικής πολιτικής – της «κυβέρνησης των ολίγων και των συμφερόντων».

Ads

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των «μετρημένων» παρεμβάσεων στήριξης της κοινωνίας επικαλούμενος την δημοσιονομική απειλή, επιχείρησε να ανακαλέσει τις μνήμες του 2015 χρεώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «λαϊκίστικη χυδαιότητα» και προτάσεις που οδηγούν σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν κοινωνικό πρόσημα προβάλλοντας ως κορυφαίο μέτρο φιλολαϊκής πολιτικής την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Την κριτική για κυβέρνηση των ελίτ την απέκρουσε με την δέσμευση να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων – μια δέσμευση, όμως, που αφενός υπαγορεύεται πια και από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οποία, αφετέρου, παραπέμπεται στο μέλλον όταν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δοθούν στοιχεία από την ΡΑΕ για το πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε πολλαπλασιαστής της κρίσης, για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε;»

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους η δέσμευσή του ερμηνεύθηκε ως απλή υπεκφυγή από την αντιπολίτευση, με τον μεν Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίζει ότι τα στοιχεία και οι εισηγήσεις της ΡΑΕ υπάρχουν ήδη και να μιλά για υπερκέρδη τουλάχιστον 1,4 δις ευρώ, τον δε Νίκο Ανδρουλάκη να καλεί τον πρωθυπουργό «να μην προβληματίζεται για το εάν υπάρχουν υπερκέρδη»: Ηδη, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει αυτά τα υπερκέρδη στα 200 δις ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη έχουν προχωρήσει στην φορολογησή τους οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Σε επίπεδο τακτικής, η Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να «ποντάρει» σε δύο παράγοντες για την άμβλυνση της κοινωνικής δυσφορίας και της φθοράς της κυβέρνησης: Στην πεποίθηση ότι η κρίση της ακρίβειας, και μαζί και η κοινωνική πίεση, θα είναι προσωρινή – μίλησε για «προσωρινή κοινωνική αγανάκτηση» – και στην ενεργοποίηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εξ ου και αφιέρωσε αρκετό χρόνο της ομιλίας του στην αντιπαραβολή της σημερινής κρίσης με εκείνη του 2015 – της σημερινής κρίσης «που έρχεται έξω από τα σύνορά μας» και εκείνης που, όπως υποστήριξε, είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό την πίεση όμως και πάλι του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε ότι οι σκέψεις για υπερ-πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν πλέον. Είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, επιχειρώντας να βάλει τέλος και στην έξαρση των – κυβερνητικών – διαρροών για νέο εκλογικό σύστημα που θα πριμοδοτεί με επιπλέον έδρες το πρώτο κόμμα.

«Αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος», ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας πως οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. «Δεν χρειάζονται πειραματισμοί και εφήμερες συμμαχίες», δήλωσε. «Αυτή τη λογική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες και με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».