Νέα σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με επίκεντρο τις ένοπλες δυνάμεις, το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές.

Ads

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/2024, ενώ παράλληλα δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στα νομοσχέδια για την Άμυνα και το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες που έχουν χαρακτήρα εθνικό και σημασία σημαντική».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία ρυθμίζει εκκρεμότητες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ η δεύτερη θωρακίζει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της.

Το -κατά Μητσοτάκη- δίλημμα των εκλογών και το «παιχνίδι» με τον χρόνο προκήρυξής τους

Ads

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να θέσει το δίλημμα των εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «θα προχωρήσει η χώρα μπροστά ή θα ρισκάρει μια νέα περιπέτεια;».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οδεύοντας στο τέλος της συνταγματικής της θητείας μπορεί να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια καθώς επέδειξε συνέπεια, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

«Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια τετραετία της ΝΔ και μια δικιά σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, βάλλοντας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή  του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, προσπάθησε να «θολώσει τα νερά» αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Επί μήνες, μήνες θα απέχετε από τις ψηφοφορίες, τι θα πείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις όταν θα ψηφίζουμε για το μισθολογικό;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζονυας ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει την ακραία πόλωση για να διαχειριστεί καλύτερα την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

« Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζεται μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15. Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6 όπως μας λέτε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεμαχία.

Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες».

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Η απάντηση Τσίπρα για την αποχή από τις ψηφοφορίες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως θα στήσει κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

«Βλέπω να μας πηγαίνει μέχρι τον Ιούλιο, θα μείνει μέχρι την τελευταία ημέρα γαντζωμένος στην καρέκλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε οξύμωρο να κατηγορεί ο πρωθυπουργός τον ΣΥΡΙΖΑ για εκτροπή επειδή δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ενώ δεν έχει ακόμα δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Μιλάτε εσείς για εκτροπή; Εσείς μιλάτε για εκτροπή που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα;» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αξιοποιεί ένα θεσμικό της όπλο, τη στάση της δηλαδή στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

«Αν βρείτε το θάρρος να εξηγήσετε για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κόμματος και τους τους αρχηγούς των επιτελείων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και θα ψηφίζει μέχρι τον Ιούλιο», ανέφερε απαντώντας στην κριτική Μητσοτάκη επί του ζητήματος και καταλόγισε στην κυβέρνηση εκτροπή, παρακράτος και συγκάλυψη.

Η «θεσμική εκτροπή» και η αναφορά στην ακροδεξιά του Καρατζαφέρη

Διερωτήθηκε εάν και το 2019 η ΝΔ έκανε «θεσμική εκτροπή» όταν αποχώρησε μετά τις ευρωεκλογές και έως την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

«Ο αείμνηστος πατέρας σας το ‘89 έκανε εκτροπή; Ή μήπως έκανε εκτροπή ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1982;», πρόσθεσε.

Σχολίασε ακόμη τις αντιδράσεις για τραγούδι που έπαιξε σε προεκλογική του ομιλία, ο ύμνος του ΕΑΜ διασκευασμένος και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982, το ΕΑΜ είναι κομμάτι της εθνικής αντίθεσης και συνεπώς δεν είναι κάτι που πρέπει μας διχάζει.

«Να σας θυμίσω ότι εκτροπή επέλεξε τότε η παράταξη σας ο Αβέρωφ , που αποχώρησε όταν αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η κυβέρνηση γυρνά στην εποχή του εθνικού διχασμού.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος πολιτικός, προσχωρεί στην αντίληψη της ακροδεξιάς επαναφέροντας τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε επτά μήνες να φέρει το νομοσχέδιο για να υλοποιήσει μια εξαγγελία που είχε γίνει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, λέγοντας, επιπλέον, πως η εξαγγελία αφορά μόνο ένα κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ως πότε θα βάζετε στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης τις ένοπλες δυνάμεις;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «καπηλεία από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως χρησιμοποιεί επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς.

Τέλος, επανέλαβε την πρόταση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διεξαγωγή τηλεμαχίας.

«Εάν θέλετε να κάνουμε σύγκριση και να μιλήσουμε για το αύριο και τα προγράμματά μας είμαι ανοικτός. Θέλετε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία για να μιλήσουμε για το αύριο; Επτά χρόνια την αποφεύγεται. Γιατί αλήθεια; Αφού είστε τόσο σίγουρος. Ότι είστε καλύτερος. Ότι είστε πιο σοφός, πιο γοητευτικός. Γιατί επτά χρόνια κρύβεστε;», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.