Αν και παρούσα στη Βουλή την Δευτέρα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεν απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση για την τραμπούκικη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου, αφήνοντας αυτό το καθήκον στον υφυπουργό Πολιτισμού Νίκο Γιατρομανωλάκη.

Ads

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε Ερώτηση για τη διακοπή της παράστασης του stand up κωμικού καλλιτέχνη από την τηλεπαρουσιάστρια Σάσα Σταμάτη και συνοδούς της.

Σύμφωνα με το news247.gr, η υπουργός Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου και είχε μόλις απαντήσει σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, αποχώρησε σχεδόν επιδεκτικά από τη συνεδρίαση. Αφήνοντας την απάντηση στον υφυπουργό Πολιτισμού.

Η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε στην τοποθέτησή της ότι «προξενεί αλγεινή εντύπωση το ότι η υπουργός έφυγε και προτίμησε να μην απαντήσει σε αυτή την ερώτηση». Επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή «αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία στην τέχνη και όχι μόνο». Θύμισε ότι στο γεγονός της διακοπής της παράστασης στις 2 Δεκεμβρίου «όλος ο κόσμος αντέδρασε». Όμως είπε πως «δεν είδαμε μια ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού». Η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για «κουλτούρα φόβου που δεν αφορά μόνον τον πολιτισμό» προσθέτοντας πως «βλέπουμε να κατεβαίνουν οι λογαριασμοί καλλιτεχνών, όπως στις περιπτώσεις του Κραουνάκη και της Ακρίτα».

Ads

Στην απάντηση του ο Νίκος Γιατρομανωλάκης επισήμανε ότι «η ελευθερία της έκφρασης του λόγου και της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές». Τόνισε πως «οποιαδήποτε ενέργεια αντίκειται σε αυτή την ελευθερία είναι καταδικαστέα» επισημαίνοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω εκφράζοντας το υπουργείο Πολιτισμού».