Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ,  Αθανάσιος Κουτρουμάνος με επίκεντρο την έκθεση πεπραγμένων του Ανεξάρτητης Αρχής για το 2020.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κουτρουμάνος είχε αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Βελόπουλο για τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ανεξάρτητη αρχή σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή επικίνδυνων προϊόντων που δήθεν προστατεύουν από τον κορονοϊό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Κουτρουμάνο χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων παράνομα και σκανδαλώδη τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η αρχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν κατατεθεί αγωγές προς το ΕΣΡ.

Απαντώντας στην συνέχεια ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχης χαρακτήρισε «ενδικοφανείς αρλούμπες» τις αγωγές κατά του ΕΣΡ και πρόσθεσε ότι ένα από τα πρόστιμα που επέβαλε η αρχή αφορούσε την διαφήμιση σκευάσματος το οποίο δήθεν περιέχει μυστικά βότανα από ιθαγενείς της Αυστραλίας και προστατεύει από τον κορονοϊό και κάθε άλλο ιό.

Ads

Πυρά από τους εκπροσώπους των κομμάτων

Στην τοποθέτησή του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τόνισε ότι πλέον δεν μιλάμε για “ορμπανοποίηση της Ελλάδας” αλλά για τη “μητσοτακικοποίηση της Ουγγαρίας”.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στην τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής ΝΔ και κυβέρνησης, με μ.ο. 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μ.ο. προβολής 16,2%. και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από 5%, με τα ποσοστά αυτά προφανώς να μην προσεγγίζουν καν την εκπροσώπηση των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές.

«Η πληροφόρηση και η πολυφωνία είναι αναγκαίοι όροι της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος! Δεν είναι κανονικότητα αυτό που ζούμε ως κοινωνία και αυτό που απολαμβάνουν οι πολίτες ως αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Δεν είναι αποδεκτό για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται από το τι λέει 1 μόνο κόμμα!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε, ακόμα, στις σοβαρές ευθύνες του ΕΣΡ για την αποτυχία του να φέρει εις πέρας της συνταγματικά οριζόμενης αποστολή του, της διασφάλισης της «αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων».

Από την πλευρά του,  ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, κατηγόρησε την αρχή ότι δεν κάνει τίποτα για τον πολιτιστικό και πνευματικό κατήφορο των μέσων ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για τηλεοπτικά σκουπίδια ιδίως στη βραδινή ζώνη, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας μίλησε για “μιντιακό αυταρχισμό”. Τέλος, η Σοφία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25 υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλέον “τέταρτη εξουσία” καθώς λόγω της διαπλοκής έχει ταυτιστεί απολύτως με την πρώτη εξουσία, την εκτελεστική.

Η πολιτική πολυφωνία και η υπόθεση Πισπιρίγκου

Να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα με βάσει τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΣΡ, στηλίτευσαν την έλλειψη πολιτικής πολυφωνίας και πλουραλισμού, κάνοντας λόγο για πολιτικές χειραγώγησης των ΜΜΕ, καθώς η προβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα δελτία ειδήσεων κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ βρίσκεται στο 1/3 και πιο κάτω ακόμη της εκλογικής τους δύναμης, εν αντιθέσει με την προβολή της κυβέρνησης και της ΝΔ, που ακόμη και την προεκλογική περίοδο του 2019 απολάμβανε ποσοστά προβολής άνω του 60% στα δελτία ειδήσεων.

Επίσης καυτηριασαν τον τρόπο προβολής κοινωνικών θεμάτων από τα ΜΜΕ όπως της υπόθεσης Πισπιρίγκου. Μάλιστα ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος εξέφρασε την αηδία του για τον τρόπο κάλυψης του θέματος, ενώ και ο Γιάννης Τραγάκης από το κυβερνών κόμμα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον το ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας που είναι ζητούμενη, όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΡ απαντώντας στη κριτική των κομμάτων υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του ΕΣΡ, αναδεικνύοντας τα πρόστιμα ύψους 1,6 εκ. ευρώ που έχουν επιβληθεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, σημειώνοντας τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ για να λειτουργήσει απολύτως ικανοποιητικά, τονίζοντας ωστόσο ότι αξιοποιεί στο έπακρο τις οικονομικές δυνατότητες της Αρχής.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας τόνισε βάση του νόμου το ΕΣΡ κρίνει επί συγκεκριμένων καταγγελιών, τονίζοντας και δεν είναι αδιάφορο και ότι “δεν είναι εύκολο θεσμικά” τελικά να συμβιβάσεις τη επιβολή της κρατικής εξουσίας με τον σεβασμό στην δημοσιογραφική ελευθερία, ενώ για τις τηλεοπτικές εκπομπές επισήμανε ότι “το κράτος δεν έχει αισθητικές προτιμήσεις” και συνεπώς δεν μπορεί να καταδικάσει ένα κανάλι επειδή οι πολίτες προτιμούν να βλέπουν τα λεγόμενα “τηλεοπτικά σκουπίδια”. Πρόσθεσε τέλος έχει “μακρύ δρόμο” η αδειοδότηση ΜΜΕ, θεματικών και περιφερειακών, καθώς δεν προωθούνται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Έληξαν άρον – άρον την συνεδρίαση

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας έσπευσε να ανακοινώσει την λήξη της συνεδρίασης, την ώρα που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, καλούσε τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιο Κουτρομάνο, να απαντήσει αν το ΕΣΡ έχει λάβει υπόψη του, αξιοποιήσει και αξιολογήσει τις εκθέσεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας.

Μάλιστα, η Νατάσα Γκαρά παρουσίασε τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Πολυφωνία στα ΜΜΕ που περιλαμβάνεται στην Έκθεση του 2020 για την Κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα (Rule of Law) η οποία συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση συγκεκριμένες κατηγορίες εξέτασης που χρησιμοποιεί η έκθεση το συμπέρασμα για την Ελλάδα είναι αρνητικό μιας και η χώρα μας αποτιμάται ως «υψηλού κινδύνου» στα ζητήματα ενημέρωσης, πολυφωνίας και ελευθερίας του Τύπου.