Αποχώρησε η ΝΔ την Τρίτη από τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν οξεία αντιπαράθεση.

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων που μειώνει μισθούς και συντάξεις». «Να ενημερώσουμε ότι δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ και δεν θα κοπεί η σύνταξη στο 50%, όπως είχε συμφωνήσει ο Γ. Βρούτσης. Και έτσι δυσκολεύεται η ΝΔ να το ψηφίσει γιατί δεν μπαίνει ταφόπλακα στο ασφαλιστικό», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος.

Στη συνέχεια η ΝΔ ανέφερε ότι η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ατεκμηρίωτη και δεν λέει από πού θα βρεθούν τα ποσά για τις συντάξεις. «Το νομοσχέδιο καταργεί μνημονιακούς νόμους της ΝΔ και γι’ αυτό αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. «Αν έχουν πρόβλημα να το λύσουν με την συνείδησή τους», τόνισε και συνέχισε: «να κάνουν την προσευχή τους και μετάνοιες».

«Η ΝΔ είναι υπέρ και των συντάξεων στους υπερήλικες και σε όλες τις διατάξεις», αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος σημειώνοντας ότι «εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι ράβε ξήλωνε. Τα λόγια θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Στο ψέμα δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε. Φέρετε μας έκθεση του ΓΛΚ που να μας λέει τι κοστίζουν τα μέτρα και αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν; Από ΑΚΑΓΕ από ΟΤΑ; Εδώ Γιάννης πίνει Γιάννης κερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεσαι εδώ και κάνεις τον Καραμουρτζούνη».

Ads

«Κάτσε καλά, Γεράσιμε», ακούσθηκε να φωνάζει ο Στ. Λεουτσάκος. Η ΝΔ μιλά επί της διαδικασίας, επεσήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. «Δεν θα μας αφήσετε να μιλήσουμε; Αυτά να τα κάνεις στην Βόρειο Κορέα», διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Γιακουμάτος.

Ένταση προκάλεσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου όταν επέκρινε το ότι εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου: «πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα».

«Όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να μας καθορίσεις το ποιος θα μιλά. Μπορεί και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα», του απάντησε ο Θ. Πετράκος. «Είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλήσετε για έμενα με τα πέρα δώθε που έχετε κάνει», ανταπάντησε ο Β. Οικονόμου και συνέχισε: «άσε τώρα που από κομμουνιστής μας έγινες μνημονιακός».

Θ. Πετράκος: Να ανακαλέσει ο Β. Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Ο Β. Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα.

Β. Οικονόμου: Εγώ από πού έχω περάσει τα γράφω στο βιογραφικό μου. Εσείς γιατί δεν τα λέτε;

Στ. Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου.

Β. Οικονόμου: Σας ενοχλεί που δεν ακολούθησα την δική σας πολιτική. Πήρατε αυτά που σας αξίζανε. Το κέντρο δεν θα σας ακολουθήσει.

Στ. Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι μιλούν και οι γυρολόγοι

«Η έκθεση του ΓΛΚ δεν λέει το κόστος», είπε ο Β. Οικονόμου και σημείωσε: «εμείς ζητάμε κάτι απλό: επειδή είναι παραχολογικό το νομοσχέδιο και επειδή το ΓΛΚ δεν μας λέει το κόστος και την ίδια ώρα υπογράφετε συμφωνία με σκληρά μέτρα, υπάρχει αντίφαση. Λέμε λοιπόν να μας πείτε από πού έχετε τα λεφτά. Είναι πέτσινα τα λεφτά και κάνετε φθηνή φιλολαϊκή πολιτική. Εμείς δεν θα συμπράξουμε».

«Η Δημοκρατία έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο Υπουργό. Αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει κόστος», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. «Το 300 εκατ. ευρώ κόστος δεν υπάρχει . Η Έκθεση λέει από πού θα προέλθουν τα έσοδα για να καλύψουν το κόστος. Το νομοσχέδιο εκτός της δαπάνης προβλέπει και έσοδα από αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπισης μαύρης εργασίας», πρόσθεσε ο Δ. Στρατούλης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «οι ενστάσεις μας δεν εδράζονται στο κομμάτι απλοποίησης των ΚΕΠΑ. Ζητήσαμε σοβαρή Έκθεση του ΓΛΚ και ενημέρωση για την συμφωνία».

«Είναι υποκριτική η στάση τους. Θέλουν σκληρά μνημόνια. Έχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Επειδή εδώ δεν υπάρχουν, θέλουν να τους αντικαταστήσουν», σχολίασε ο Στ. Λεουτσάκος.