Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης αναφορικά με την κάθοδο ή μη στις εκλογές του μορφώματος Κασιδιάρη, μετά και την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερρίκου, μεταφέρεται σήμερα, Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με την επίμαχη τροπολογία είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Περιόδου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Κατά τη συζήτηση που ξεκινά στις 10:30 αναμένονται οι τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στην Ολομέλεια.

Υπέρ της ρύθμισης έχουν ταχθεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα απέχει της ψηφοφορίας. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 για διαφορετικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με τη ρύθμιση.

Ads

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως «το μείζον για εμάς ήταν να μην επιτραπεί σε μία εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ως πολιτικός σχηματισμός σε εκλογική διαδικασία και να δικαιούται να απευθύνεται στον ελληνικό λαό».

«Και μάλιστα κατόπιν και της απόφασης του Εφετείου που έκρινε ότι είναι εγκληματική οργάνωση και απογύμνωσε και με απόφαση το έργο της προφανώς θέλαμε τη θωράκιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έγινε λοιπόν η συζήτηση στη βουλή, όχι εγκαίρως και χωρίς τα χαρακτηριστικά ενός ευρέως διαλόγου. Πότε; Όταν η ΝΔ άρχισε να σταθμίζει το συμφέρον της. Όταν όμως οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονές εκλογών, προφανώς έχουν ένα φορτίο που δεν είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας ως πρόθεσή μας να στείλουμε ηχηρό μήνυμα και μάλιστα ομοφώνως, συμμετείχαμε σε αυτή τη συζήτηση κατεβάζοντας προτάσεις όχι μόνο εμείς, και τα άλλα κόμματα – διότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συμφώνησε με την κυβερνητική τροπολογία, άσχετο αν το ΠΑΣΟΚ την ψήφισε τελικά. Από πλευράς μας κατά παρέκκλιση της αποχής που είχαμε ήδη εξαγγείλει πήγαμε να ψηφίσουμε για αυτό το μείζον θέμα. Στο τέλος, επιλέξαμε να μην την καταψηφίσουμε» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, M. Δευτέρα (10/4), εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ πως «εάν δεν ψηφίσει την τροπολογία, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά».

«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Δεν είχαν δυσκολία θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως με την τροπολογία η κυβέρνηση παίζει «επικίνδυνα και απαράδεκτα παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου η οποία κάλεσε την κυβέρνηση «να ψηφίσει έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα».