Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση πυροδότησαν οι νομοτεχνικές αλλαγές, αλλά και η απόσυρση εκ μέρους της υπουργού Εργασίας, του άρθρου 45 του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, το οποίο αφορά στις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης μεταξύ των εργαζόμενων και των εργοδοτών.

Ads

Το άρθρο 53 είναι αυτό που καθορίζει τις προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας λόγω καταγγελίας κατόπιν μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, το οποίο και δεν αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο.

Ενώ η κ. Αχτσιόγλου, μίλησε για «προσωρινή απόσυρση» και εξήγησε ότι έπρεπε να γίνει αυτό καθώς δεν οριζόταν σαφώς στην διάταξη τί θεωρείται «ουσιώδης μεταβολή» (δηλαδή αν είναι η μία ημέρα καθυστέρησης καταβολής μισθού ή ο ένας μήνας) η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας πως «και πάλι εξαπατάται η Βουλή» αφού, χθες μόλις, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι Θεσμοί δεν έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού.

Η υπουργός, διευκρίνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε μια έννομη συνέπεια όμως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία διότι μπορεί ο ένας να θεωρεί κάτι άλλο ως «ουσιώδες» από τον άλλον.

Ads

Για απόσυρση μιας διάταξης πάνω στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση και αποτέλεσε κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά και για αλλαγές που δεν είναι απλώς νομοτεχνικές σε άρθρα του νομοσχεδίου αλλά η ουσία του, μίλησαν ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Βρούτσης από την ΝΔ. «Παίρνετε πίσω το άρθρο διαβούλευσης, που είχατε κάνει σημαία πολιτική το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ενώ ο κ. Δένδιας μίλησε για κακή νομοθέτηση που προκαλεί ζημία στον εργαζόμενο, με αιχμή τις αλλαγές στην τροπολογία σχετικά με το δόλο εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Για θράσος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ενώ ρωτήθηκε αν θα επιφέρει αλλαγές, εκείνη απέφυγε να απαντήσει και τώρα, λίγο πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, απέσυρε ρυθμίσεις εν μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων. «Δεν είστε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ κοροϊδεύετε την Βουλή» είπε ο κ. Λοβέρδος προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για «απρέπεια».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τον λαό, με χάντρες». Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ζήτησε από την υπουργό να πληροφορηθεί για τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σήμερα, «αφού η ΝΔ παρέδωσε 13%», ρώτησε «γιατί κατήργησε το ‘Άρτεμις’ το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της αδήλωτης εργασίας».

Με αφορμή την ρύθμιση για την απόδοση επιδόματος ανεργίας, για πέντε μήνες, στους απλήρωτους από την εταιρεία τους, εργαζόμενους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρώτησε με ποιους όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια θα γίνεται αυτό, ώστε να μην γίνεται κατασπατάληση των πόρων.

«Μπορείτε να μας πείτε πώς ακριβώς διασφαλίζετε ότι αυτό το μέτρο δεν θα τύχει καταστρατήγησης και πόσα λεφτά θα κοστίσει;» ρώτησε συγκεκριμένα.

Αναφορικά με την ρύθμιση που προβλέπει την διεκδίκηση των δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Κοροϊδεύετε τον λαό με χάντρες, γιατί βεβαίως και μέχρι σήμερα μπορούσε ο εργαζόμενος να κάνει κάτι αντίστοιχο. Αυτό που κάνετε είναι ότι προσπερνάτε ένα βήμα. Στην πράξη θα σας λατρέψουν οι δικηγόροι».

«Όταν παραλάβαμε, η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%, ενώ το καλοκαίρι του 2013 έπιασε ταβάνι και άγγιξε το 40%. Σήμερα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 13%, ενώ το Άρτεμις λειτουργεί κανονικά» απάντησε η κ. Αχτσιόγλου στο πρώτο ερώτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ.

«Για το επίδομα ανεργίας επίσης, δεν είστε καλά πληροφορημένος» συνέχισε ως προς το δεύτερο σκέλος των ερωτημάτων του η υπουργός και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή ο άνεργος για να πάρει το επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ πρωτόδικη δικαστική απόφαση που να τον δικαιώνει και μετά παίρνει το επίδομα ανεργίας αναδρομικά.

Αυτό που συμβαίνει με αυτήν την διάταξη είναι μια μεταφορά του κινδύνου. Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, διότι αυτή τη στιγμή θα πάρει το επίδομα ανεργίας από την πρώτη στιγμή που θα προσκομίσει τη δήλωση και αν η δικαστική απόφαση δεν τον δικαιώσει, θα υποχρεούται να το επιστρέψει αναδρομικά».

Αναφορικά με την διεκδίκηση των δεδουλευμένων, η υπουργός τόνισε: «Εκεί που εσείς βλέπετε δικηγορική ύλη, εμείς βλέπουμε εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Αυτήν την στιγμή, πολύ σπάνια μπορούν να βγάλουν εκτελεστό τίτλο, διαταγή πληρωμής, σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη γιατί υπάρχουν άλυτα θέματα στον κώδικα. Με αυτή την ρύθμιση, από την επόμενη μέρα μπορεί να βγάλει διαταγή. Προφανώς οι νομοθεσίες έχουν και την ανακοπή, αυτά είναι πάγιες διαδικασίες».