Μια πρωτόγνωρη κατάσταση αναμένεται να αντιμετωπίσει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, καθώς καλείται να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση αντιπολιτευόμενου βουλευτή αν και στην ουσία, πρόκειται ανεπίκαιρη ερώτηση που του δίνει την ευκαιρία να εκθειάσει την κυβέρνησή του. 

Ads

Πρόκειται για την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Ο γόρδιος δεσμός και παραλογισμός στο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου πρέπει  να λυθεί». Ο βουλευτής  αναφέρεται στο πρόβλημα που υπάρχει με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που απαιτεί το έργο καθώς, με τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε δοθεί η αρμοδιότητα υπογραφής της σύμβασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πλην όμως η σχετική απόφαση καταψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα ο Βουλευτής ζητά από τον Πρωθυπουργό να πληροφορηθεί τις ενέργειες που θα γίνουν για την επίλυση του θέματος που χαρακτηρίζει “γόρδιο δεσμό”».

Όμως, η ερώτηση κατατίθεται από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στις 25 Οκτωβρίου ενώ μόλις μία μέρα νωρίτερα με τροπολογία το – απολύτως τυπικό – ζήτημα έχει επιλυθεί. Πρόκειται για τροπολογία στο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο» που μεταφέρει στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όταν έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία μάλιστα το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών». Η τροπολογία ρυθμίζει μια σχεδόν αυτονόητη διαδικασία καθώς αντίστοιχες προβλέψεις έχουν υπάρξει για όλες τις αποφάσεις που καταψηφίζονται στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. 

Η κατάθεση ερώτησης για ένα θέμα που έχει επιλυθεί, δίνει την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να εμφανιστεί στη Βουλή όπως έχει ήδη προγραμματίσει, και να επαινέσει την κυβέρνησή του ότι έλυσε το πρόβλημα. Το γεγονός ότι κατατίθεται από βουλευτή της αντιπολίτευσης, που δεν έχει καν υπερψηφίσει τη σχετική τροπολογία, αποτελεί κοινοβουλευτικό παράδοξο.  

Ads

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πρόκειται να απαντήσει σε ερώτηση άνευ αντικειμένου σημαίνει ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος «θυσιάζει ηρωικά τη βουλευτική του υπόληψη στην πολυεπίπεδη συμμαχία που αναπτύσσεται μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».