Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Βερτζόπουλος κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη στην οποία ζητά να εξαιρούνται η αστυνομικοί από την σύλληψη για αυτόφωρα αδικήματα.

Ads

Ο κ. Βερτζόπουλος φαίνεται να αφορμίζεται από την καταδίωξη στο Πέραμα που οδήγησε στον θάνατο του 18χρονου  Νίκου Σαμπάνη από τα πυρά αστυνομικών. Ο βουλευτής της ΝΔ, επιπλέον, ζητά να ασκείται ποινική δίωξη στα μέλη της ΕΛ.ΑΣ. μόνο σε περίπτωση «διενέργειας ολοκληρωμένης ΕΔΕ και όχι απλώς κατόπιν αστυνομικής προανακρίσεως ή προκαταρκτικής εξετάσεως», ενώ προσθέτει ότι «εφόσον από την ΕΔΕ προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε το φερόμενο ως κακούργημα κατά της εκτέλεση της υπηρεσίας».

Στην συνέχεια της ερώτησης του ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε και 3 συνθήκες που προκαλούν οι εικόνες των συλληφθέντων αστυνομικών με χειροπέδες στα χέρια «μετά από υπηρεσιακή επιχείρηση με ανθρώπινες απώλειες.

Οι συνθήκες που προκαλούν σύμφωνα με τον κ. Βερτζόπουλο είναι οι εξής:

Ads
  •  Μειώνουν το κύρος των δυνάμεων αποκαταστάσεως της εννόμου τάξεως στην κοινή γνώμη, ιδίως μεταξύ των ατόμων νεαρότερων ηλικιών.
  •  Ενισχύουν την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών ατόμων με αντίστοιχες διαθέσεις.
  •  Δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο αστυνομικό Σώμα με ενδεχόμενο κίνδυνο εν τη πράξει αμβλύνσεως των επιχειρησιακών αντανακλαστικών του.

Αναλυτικά η ερώτηση του Δημήτρη Βερτζόπουλου: