Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εστίασης και του τουρισμού, όπως επίσης των ανέργων από τους συγκεκριμένους κλάδους ζητά με ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και μέχρι πρότινος υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.

Ads

Ο «γαλάζιος» βουλευτής επισημαίνει μεν πως η κυβέρνηση «προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων», τονίζει όμως ότι «η επιμήκυνση των επιπτώσεων της πανδημίας επαναφέρει την ανάγκη στήριξης συγκεκριμένων κατηγοριών», όπως:

1. Οι εργαζόμενοι και άνεργοι στον τουρισμό που δεν καλύπτονται από κανένα επίδομα.
2. Οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί όπως και οι εποχιακά εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία.
3. Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση που πρέπει να στηριχθούν για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ο πρώην υφυπουργός κατέθεσε έξι σχετικές προτάσεις στους Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως «η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι άνθρωποι».
Αναλυτικά οι έξι προτάσεις:
1. Ένταξη στο επίδομα των 534 ευρώ, για την τρέχουσα συγκυρία, των τουριστικών συνοδών, των ξεναγών, των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά γραφεία.
2. Ενεργοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και ανέργους στον τουρισμό, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.
3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για ένα χρονικό διάστημα, για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μόλις πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση του κλάδου και προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
4. Θέσπιση ειδικής επιστρεπτέας προκαταβολής, στους επιχειρηματίες της εστίασης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, όταν αρθεί η αναστολή λειτουργίας.
5. Ένταξη των φορολογικών υποχρεώσεων στην επιδότηση παγίων δαπανών, για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση.
6. Διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος, μέσα από το ΕΣΠΑ, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις εστίασης.