Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας παραδέχεται ότι το 2021 η υπό σύσταση εταιρεία της συζύγου του -μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ- κατέθεσε αίτηση συνολικού ύψους 4,2 εκ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο για δυο επενδυτικά έργα.

Ads

Πρόκειται ουσιαστικά για επιβεβαίωση της καταγγελίας του πρώην υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εις βάρος του γαλάζιου βουλευτή. Συγκεκριμένα, ο Π.Πολάκης είχε ζητήσει την παραίτηση Μαραβέγια καθώς με την αίτηση της εταιρείας της συζύγου του παραβίαζε το Σύνταγμα, δημιουργόταν ηθικό ζήτημα μιας και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παίρνει “αέρα” 4,2εκ. από το δημόσιο ταμείο, ενώ του ενέκριναν δάνειο δίχως να πληροί τα κριτήρια.

Επιχειρώντας ο Κ.Μαραβέγιας να διαψεύσει τον Παύλο Πολάκη τον οποίο απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη ανάρτησε στο facebook ότι το 2021 «υπό σύσταση εταιρεία (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) με διαχειρίστρια και αποκλειστική μέτοχο τη σύζυγό μου Μαρία Τόπα, υπέβαλε αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο για δυο επενδυτικά σχέδια: τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία. Αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν αμφότερα τα business plans, ύψους 2.600.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα».

Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στη συνέχεια της ανάρτησής του, αναφέρει ότι «η εταιρεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, αφού ο Αναπτυξιακός Νόμος προϋποθέτει ότι για να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει δαπανηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία της συζύγου μου δεν παρουσίασε τις απαιτούμενες δαπάνες, άρα δεν έλαβε τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».

Ads

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των έργων εγκρίθηκε αλλά η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαραβέγια δεν μπόρεσε να εκταμιεύσει τα εκατομμύρια, καθώς όπως παραδέχεται ο βουλευτής, δεν μπορούσε να διαθέσει τριπλάσιο ποσό, δηλαδή 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η απάντηση γεννά νέα ερωτήματα, πώς κατέθεσε μια υπό σύσταση μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ, αίτηση στον αναπτυξιακό για επιχορήγηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ γνωρίζοντας, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας παραδέχεται, ότι θα έπρεπε να συνεισφέρει με τουλάχιστον τριπλάσιο της επιχορήγησης ποσό για να μπορέσει να κάνει την εκταμίευση.

Ερωτήματα γεννά και η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό της εγχείρημα βρίσκεται ακόμη επί χάρτου».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο Μητσοτάκης θα συνεχίζει να επικροτεί Μαραβέγια και Γεωργιάδη ή θα τους διαγράψει;

«Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκη τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια ή επικροτεί τις πρακτικές τους;» Διερωτάται εμφατικά ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ, μετά και την επιβεβαίωση από τον ίδιο τον γαλάζιο τον βουλευτή της καταγγελίας του Π. Πολάκη.

«Την ώρα που νοικοκυριά στερούνται ακόμα και τα απαραίτητα και δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα από την έκρηξη ακρίβειας και επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη αποκλεισμένες από κάθε χρηματοδότηση, η ΝΔ συνεχίζει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα. Υπουργός του κ. Μητσοτάκη εξασφαλίζει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή του κ. Μητσοτάκη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι «ο τομεάρχης Διαφάνειας κ. Πολάκης, αποκάλυψε ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαραβέγιας παραδέχθηκε ότι ίδρυσε επιχείρηση με τη σύζυγό του με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο του κ. Γεωργιάδη για να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα  6.750.000 ευρώ της επένδυσης πρέπει να προέρχονται είτε από ίδια κεφάλαια είτε από τραπεζικό δανεισμό».

«Δεδομένου ότι στο πόθεν έσχες του ο βουλευτής της ΝΔ δηλώνει καταθέσεις λίγων χιλιάδων ευρώ, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη τρεις συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Υπάρχει τράπεζα που ενέκρινε δάνειο – και τι ύψους – στον κ. Μαραβέγια για το επενδυτικό του project;
  • Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την πρακτική υπουργός του να εγκρίνει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για βουλευτή του;
  • Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκη τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια ή επικροτεί τις πρακτικές τους;», αναφέρει καταληκτικά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απάντηση Γεωργιάδη

«O ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την εμμονή του στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Άγνοια, αναφορικά με τη λειτουργία όχι μόνο γενικώς των νόμων αλλά και του νόμου που ο ίδιος ψήφισε. Σε κάθε περίπτωση όφειλε να γνωρίζει  ότι ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 και ιδιαίτερα οι διαδικασίες που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση καθότι η εγκριτική διαδικασία ολοκληρώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες», σημειώνει και προσθέτει:   

«Τοξικότητα και ψέμα, διότι θεωρεί δεδομένη τη χρηματοδότηση την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια του συγκεκριμένου φορέα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Οι διαδικασίες για την έγκριση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ακολούθησαν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται από το σύνολο των νομικών διατάξεων που τις διέπουν και οι διοικητικές πράξεις ολοκληρώνονται στο επίπεδο του γενικού διευθυντή». 

«Παράλληλα, για την έγκριση της εκταμίευσης της επιχορήγησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών κάτι που δεν συνέβη.  Ως εκ τούτου, ο φορέας δεν έχει λάβει  ούτε ένα ευρώ ως κρατική ενίσχυση από τους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια».

«Κατά τη διάρκεια της έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. οι υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 280% σε σχέση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό είναι που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υιοθετεί και σε αυτόν τον τομέα την τοξικότητα και το ψέμα».