Την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εκφράζουν με γραπτή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι τελευταίες απαιτήσεις της Τρόικας προκαλούν απορία και οργή» και καλούν την κυβέρνηση να πει «ένα ευγενικό, αλλά στιβαρό όχι». Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ νωρίτερα σήμερα ο Δημήτρης Καρύδης διευκρίνισε ότι είναι αποφασισμένος να μην ψηφίσει στη Βουλή κατάργηση του 13 και 14ου μισθού ή μείωση του κατώτατου μισθού δια νόμου. Την αντίδρασή τους εξέφρασαν επίσης Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η ΝΔ… δεν βλέπει «άγριες διαθέσεις» από την τρόικα.

Ads

 
Στην επιστολή τους, οι τρεις βουλευτές απορρίπτουν τις αιτιάσεις της τρόικας ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς, όπως επισημαίνουν, «με τη λογική αυτή οι οικονομίες του Μπαγκλαντές και της Νιγηρίας θα ήταν πρώτες παγκοσμίως, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και εκείνες της Γερμανίας και της Σουηδίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
 
«Δεν υπάρχει καμία “οικονομική λογική” στην πρόταση των δανειστών μας. Χωρίς να ενδίδουμε σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν διαφαίνεται άλλο κίνητρο στην πίεση των εκπροσώπων της Τρόικας, παρά το ιδεολογικό. Η έννοια του κατώτερου μισθού ισχυρίζονται πως πρέπει να καταργηθεί διότι η “αγορά εργασίας” πρέπει να απορρυθμιστεί. Δεν υπάρχει οικονομικό σκεπτικό- δόγμα είναι», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη «να υπάρξει μια συνολική και τεκμηριωμένη αντίσταση, σε αυτή την ακατανόητη απαίτηση, από εργοδότες, εργαζόμενους, κυβέρνηση και κόμματα», ενώ καταλήγουν τονίζοντας:
 
«Σε όλα υπάρχουν όρια. Το επιχείρημα ότι είμαστε σε δύσκολη θέση και δεν μπορούμε να αντιταχθούμε στους αρωγούς μας δεν στέκει. Αν, για να εισπράξουμε τη βοήθεια της Τρόικας, πρέπει να διαλυθεί η ελληνική κοινωνία, η απάντηση είναι: “τη βοήθεια τη χρειαζόμαστε ακριβώς για να αποφύγουμε αυτή τη διάλυση”».
 
«Όχι» στη μείωση του κατώτατου μισθού και από τον Χρ. Πρωτόπαπα
 
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
 
«Δεν είμαι της λογικής “σφάξε με Αγά μου να αγιάσω”. Εγκαίρως πρέπει να προειδοποιήσουμε ποια θέματα δεν γίνονται αποδεκτά. Θα κάνουμε διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Eπανέλαβε, πάντως, ότι είναι λογικό η τρόικα να ζητά να ληφθούν τώρα τα μέτρα από μία κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν τρία κόμματα.
 
Προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι ένα μεγάλο κόμμα, όπως είναι η ΝΔ, θα πάει εκεί», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανούς βιαιότητας μέτρα
 
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα σχέδια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, του κατώτατου μισθού και για πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς, αποτελούν την κορύφωση της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.
 
«Πρόκειται», τονίζεται, «για πρωτοφανούς βιαιότητας μέτρα που ισοπεδώνουν και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων στη χώρα».
 
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σκέψεις να περάσουν αυτά τα σχέδια με τη θέσπιση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου δείχνει τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης που, όχι μόνο ασκεί μια πλήρως απονομιμοποιημένη από το λαό πολιτική, αλλά πλέον θεωρεί ως εμπόδιο και το ίδιο το κοινοβούλιο που την εξέλεξε».
 
Η ενδυνάμωση των αγώνων των εργαζομένων, η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, είναι η μόνη απάντηση στα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας.

Αντιδρούν Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά
 
Την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά.
 
«Το πρόβλημα για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι οι μισθοί των εργαζομένων του, αλλά η συνέχιση των κρατικών ελλειμμάτων που τον στραγγαλίζει με διπλάσια επιτόκια δανεισμού σε σύγκριση με την Ευρώπη, απόλυτη έλλειψη ρευστότητας, υπερφορολόγηση και έλλειψη εμπιστοσύνης που κλείνει τις ξένες αγορές, ακόμα και σε ανταγωνιστικές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
 
Παράλληλα, κάλεσε την τρόικα «να ασχοληθεί επιτέλους αποτελεσματικά με τους κρατικοδίαιτους προστατευόμενους των δύο μεγάλων κομμάτων. Και ας εξηγήσει στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα πώς, μετά από 20 μήνες, παραμένουν ανέγγιχτες (και χρηματοδοτούμενες- με δική της ευθύνη- με ευρωπαϊκά χρήματα) οι ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις, οργιάζουν οι προκλητικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προνομιούχων ομάδων στα 50 και στα 55 κ.λπ. και δεν έχει γίνει ούτε μια σοβαρή αποκρατικοποίηση».
 
«Ας εξηγήσει γιατί αντί να τα βάλει με τους κομματικούς στρατούς των δύο κομμάτων ψάχνει κι αυτή τα εύκολα θύματα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης, εκτίμησε ότι «οι κυβερνητικές επιλογές κάτω από την ιδεολογική εμμονή της τρόικας, με τα σενάρια τρόμου για τους μισθούς, κατώτατα ημερομίσθια και δώρα, προετοιμάζουν ένα 2012 ορόσημο στη μεταπολεμική ιστορία μας για την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων».

Ads