Στοιχεία για τις εγκληματικές μεθόδους που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης περιλαμβάνει βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αποσπάσματα τον οποίου φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Εspressο».

Ads

Σύμφωνα με την κρίση τον αρμόδιου συμβουλίου, που στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον εφοπλιστή για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, ο ίδιος ήταν ο ιθύνων νους σε τέσσερις περιπτώσεις εκβίασης πρώην συνεργατών του, ενώ, όταν τα θύματα αρνούνταν να ενδώσουν, τους έστελνε σαφή μηνύματα μέσω μπράβων του υποκόσμου, που επιχειρούσαν με τη χρήση βίας να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Στην ομάδα κρούσης του εφοπλιστή, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, που κινείται για την απόκτηση τον πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, φέρεται ότι εμπλέκονται μάλιστα ένας αξιωματικός που υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αττικής, δύο αστυνομικοί, ένας πρώην συνεργάτης του, ένας Αλβανός μπράβος της νύχτας αλλά και άλλοι, άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες.

Εγκληματική δράση

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπ’ αριθμόν 1507/2018 βούλευμα, ο Βίκτωρ Ρέστης και πρώην συνεργάτης του «είχαν ενωθεί στο πλαίσια συναπόφασής τους προκειμένου να καταφύγουν σε εγκληματική δράση μέσω της οποίας θα επιλύονταν οι διαφορές που θα αναφύονταν κατά την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας».

Ads

Αυτό φέρεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του πρώην συνεργάτη του Ιωάννη Δρίτσα, που από το 2003 εργαζόταν ως υπεύθυνος της ασφάλειας των πλοίων στη ναυτιλιακή εταιρία ΕSΤ SΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία. «… Ο Β. Ρέστης, ο οποίος πλέον δεν εμπιστευόταν τον Ι. Δρίτσα, χρησιμοποιώντας… πειθώ, φορτικότητα, παραινέσεις, συμβουλές και χρηματικά ανταλλάγματα, προσέλαβε δύο άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα, για να του επιτεθούν, το απόγευμα της 3/12/2012, έξω από τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας του, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 11» αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι δύο μπράβοι τραυμάτισαν με τη λαβή πιστολιού το θύμα στο κεφάλι, ενώ του αφαίρεσαν τον χαρτοφύλακά του, πού είχε σωρεία κρίσιμων εγγράφων, κάποια από τα οποία φέρεται ότι κατέληξαν στη συνέχεια στα χέρια τον εφοπλιστή.

Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση, τη συμμετοχή του Ρέστη ως ηθικού αυτουργού στην επίθεση ενισχύεται από το γεγονός ότι «κατά τον χρόνο διάπραξης της ληστείας είχε απενεργοποιηθεί η κάμερα της ναυτιλιακής εταιρείας του ΕSΤ SΑ που κάλυπτε τον συγκεκριμένο χώρο και επιπλέον είχε σπάσει ο λαμπτήρας τον στύλου της ΔΕΗ που φώτιζε το ίδιο σημείο και έτσι δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί το περιστατικό, γεγονότα για τα οποία δεν παρέχεται κάποια εξήγηση από την πλευρά του κατηγορουμένου».

Άγρια επίθεση από τρεις μπράβους, που φέρεται ότι είχε προσλάβει ο εφοπλιστής, είχε δεχτεί τον Σεπτέμβριο του 2009, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, και ο αρχιτέκτονας – μηχανικός Μπάμπης Στάικος, από ταν οποίο ο Ρέστης αξίωνε το ποσό των 38.000.000 ευρώ, το οποίο του είχε δώσει για να απαχαρακτηρίσει, με παράνομες ενέργειες, δασικές εκτάσεις στο Κορωπί και στη Βάρη.

Ο εφοπλιστής θεώρησε ότι ο αρχιτέκτονας τον παραπλάνησε και, όταν ο Στάικος αρνήθηκε να εκπληρώσει τη σχετική αξίωση, φέρεται ότι ενεργοποίησε τη δραστική «λύση» των μπράβων, που ακινητοποίησαν το θύμα έξω από το Νεκροταφείο Παπάγου και το κακοποίησαν, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές για τη σωματική ακεραιότητα της συζύγου του και των παιδιών του σε περίπτωση που δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του εφοπλιστή.

Βαριές σωματικές βλάβες από την επίθεση που δέχτηκε στις 5 Ιουνίου 2012 στην Κατεχάκη από ανθρώπους της νύχτας δέχθηκεε και ο επιχειρηματίας Γιώργος Δασκαλάκης,

Σύμφωνα με το βούλευμα, «… χρησιμοποιώντας ρόπαλα τον χτύπησαν σε όλο το σώμα και κυρίως στην περιοχή τον κεφαλιού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο παθών να πέσει στο οδόστρωμα και αιμορραγώντας να χάσει τις αισθήσεις του».

Ανάμεσα στο θύμα και στον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης είχε προκύψει οικονομική διαφορά,την οποία μετά την επίθεση και «τελώντας υπό τον φόβο για τη ζωή του» ο παθών φρόντισε να καλύψει.

Υπόθεση Α. Βουγίδη

Παρόμοια κατάληξη είχε και η συνεργασία ταυ με τον δικηγόρο Αντώνη Βουγίδη, που διετέλεσε νομικός σύμβουλος εταιριών τον Ομίλου Ρέστη από το 2008 έως το 2013.

Σύμφωνα με την κρίση τον Συμβουλίου Εφετών, ο εφοπλιστής χρησιμοποίησε δύο άτομα αλβανικής καταγωγής, τα οποία στις 15 Ιουλίου 2014 μετέβησαν στο γραφείο του θύματος και του επιτέθηκαν.

Μάλιστα λίγες ημέρες αργότερα ο Αντ. Βονγίδης έλαβε στο κινητό του μήνυμα που έλεγε «μην ψάχνεις, ό,τι έγινε έγινε, ξέχνα το, έχεις παιδάκια».

Μήλον της Έριδος μεταξύ δικηγόρου και επιχειρηματία ήταν το αντίτιμο των μετοχών που μεταβίβασε ο πρώτος στον Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος φέρεται ότι αρνούνταν να καταβάλει μεγάλο μέρος τον ποσού.